Astăzi, 26 iulie, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu Harea a participat la evenimentul „Inovație pe piața muncii – medii de lucru prietenoase, incluzive și cu șanse egale pentru tinerii absolvenți”. În cadrul acestuia, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT), mediului de afaceri, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ambasadei Austriece în Moldova, Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), Terre des Homme, UN Women au discutat despre tendințele actuale ale pieței muncii și integrarea elevilor din învățământul profesional tehnic în câmpul muncii, așteptările tinerilor, dar și experiențele companiilor în crearea mediilor prietenoase pentru tinerii specialiști.
Sergiu HAREA, Președintele CCI a RM: „Companiile din Republica Moldova sunt într-o competiție acerbă cu cele din regiune, și nu doar, mai ales acum, după pandemie și declanșarea unui război în țara vecină. Noi, împreună cu UNFPA susținem companiile în implementarea politicilor prietenoase familiilor, iar acum, mai nou, venim și cu politici prietenoase tinerilor. Dezvoltarea devotamentului tinerilor față de companie crește compania, dar și economia țării. ”
Totodată, Sergiu Harea a apreciat implicarea membrilor CCI în promovarea politicilor prietenoase tinerilor la locul de muncă, menționând că instituția camerală va oferi suport pentru promovarea învățământului profesional tehnic.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună angajare în câmpul muncii”. Acesta susține dezvoltarea abilităților de viață ale tinerilor, prin adoptarea unui mod de viață sănătos, fără stereotipuri și violență în bază de gen și cu șanse egale pentru fete și băieți, persoane cu dizabilități și care le-ar permite să fie mai pregătiți pentru viața de adult și integrarea cu succes în câmpul muncii.
Proiectul include 12 instituții de învățământ profesional tehnic din Chișinău, Cahul, Nisporeni, Rezina, Orhei, Edineț, Rîșcani, Bălți. Proiectul este realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.