Noua ordine mondială a lui Putin: Alianța concepută de el are un punct fierbinte cu China

21 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Putin în Ucraina în februarie 2022 a declanșat schimbări în strategia geopolitică a statelor, după ce Statele Unite și țările occidentale au instituit pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, președintele rus vede oportunitatea de a prezenta lumii o nouă ordine mondială, alături de China și Iran, una realizată împotriva Americii și a NATO.

Vizita în Rusia a președintelui chinez Xi Jinping îi oferă lui Putin o creștere a moralului și o șansă de a vorbi despre noua ordine mondială mult visată de liderul de la Kremlin, pe care el crede că o dezvoltă prin războiul său din Ucraina, în care SUA și NATO nu mai pot dicta nimic nimănui, potrivit unei analize din The Washington Post. Dar planul lui Putin are un punct fierbinte, care l-ar poziționa pe locul al doilea: Xi vrea să conducă el confruntarea cu America și Occident.

Vizita lui Xi la Moscova pregătește scena unei confruntări globale, Beijingul fiind dispus să folosească parteneriatul cu Rusia pentru a contracara Washingtonul, chiar dacă asta va însemna acordul tacit în privința războiului brutal al lui Putin.

„Perspectiva sumbră din China este că intrăm în această eră a confruntării cu SUA, mănușile sunt scoase, iar Rusia este un atu și un partener în această luptă”, a spus Alexander Gabuev, analist la Carnegie Endowment for International Peace.
Rămâne de văzut dacă această confruntare se va încălzi, împingând trei puteri nucleare în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial, sau doar marchează acordurile de deschidere a Războiului Rece 2.0. Dar vizita lui Xi arată că sunt constituite părți ale lumii, China, Rusia și Iran care se aliniază împotriva Statelor Unite, Marii Britanii și a altor aliați NATO – într-o competiție pentru influența globală și pentru alianțe cu națiuni precum Africa de Sud și Arabia Saudită, care par ambivalente, dar de luat în seamă.

Într-un articol publicat duminică seara în China People Daily, Putin a vorbit despre prietenia frățească dintre Rusia și China, despre care a spus că stau „umăr la umăr”, inclusiv împotriva hegemoniei occidentală.

Xi vrea ca Putin să fie partenerul său junior pe plan mondial

„Lipindu-se mai încăpățânat ca niciodată de dogmele sale învechite și de dominația care dispare, „Vestul Colectiv” pariază pe soarta unor state și popoare întregi”, a scris Putin. „Politica SUA de a descuraja simultan Rusia și China, precum și pe toți cei care nu se aplecă în fața dictatului american, devine din ce în ce mai acerbă și mai agresivă.” El a avertizat, de asemenea, că NATO „căută să pătrundă în Asia-Pacific”.

Având în vedere o a doua strategie militară a lui Putin, prezentarea Chinei și Rusiei ca aliați împotriva Statelor Unite va da credibilitate, de asemenea, afirmațiilor lui Putin că războiul din Ucraina este creuzetul prin care Rusia creează noua ordine post-americană.

Alinierea liderilor autoritari poate vedea lumea împărțită în tabere opuse timp de decenii, împiedicând cooperarea în domeniul schimbărilor climatice, sufocând acțiunile globale privind încălcările drepturilor omului, paralizând instituțiile internaționale și crescând tensiunile în regiunile contestate.

”Vizita lui Xi la Moscova este, de asemenea, un avertisment, a spus Aleksei Chigadaiev, analist de la Universitatea din Leipzig, Germania, pentru Washington cu privire la necesitatea de a negocia cu Beijingul și pentru Europa cu privire la importanța Chinei ca putere globală majoră. El a adăugat că vizita trimite un mesaj către Asia Centrală, Africa și Orientul Mijlociu că China este o sursă de sprijin mai viabilă decât Statele Unite.

Xi ar putea, de asemenea, să intenționeze să-i demonstreze lui Putin că, dacă există o nouă ordine mondială, atunci China o va conduce. China a manifestat recent o influență globală în creștere prin medierea unei apropieri diplomatice între Iran și Arabia Saudită.
Alexey Maslov, directorul Institutului de Studii Asiatice și Africane a Universității de Stat din Moscova, a declarat că noua eră de confruntare „va fi un război rece de lungă durată între diferite tabere”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ