Nucile moldovenești au ajuns să se vândă în magazinul Grădinii Botanice regale din Stockholm

05 Ian. 2024, 14:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Ian. 2024, 14:15 // Actual //  bani.md

Ambasadoarea Moldovei în Suedia, Liliana Guțan, anunță cu entuziasm lansarea unui proiect unic în colaborare cu Grădina Botanică Regală Rosendal din zona centrală a Stockholm-ului. Insula Djurgården găzduiește acest proiect ce aduce laolaltă tradiția istorică și cultura horticulturii suedeze și inovația din Republica Moldova.

Istoria Grădinii Rosendal se întinde înapoi în secolul al XVIII-lea, iar de la înființarea sa în 1861, a devenit un centru vital pentru cultivarea și horticultura suedeze. Astăzi, sub gestionarea Fundației Grădinii Rosendal, proiectul se dedică grădinăritului biodinamic și comercial, promovând un stil de viață integrat cu natura.

„Misiunea proiectului Rosendal include activități menite să crească cunoștințele și interesul pentru grădinăritul peisagistic. Grădina devine un model și o sursă de inspirație, cu accent pe conceptul „de la fermă la furculiță”. Recoltele locale de legume, plante aromatice, flori și fructe sunt folosite în cafeneaua și brutăria cu cuptor pe lemne, ambele bucurându-se de o popularitate remarcabilă”, spune ambasadoarea.

Într-un efort de a aduce Moldova mai aproape de această filosofie și experiență de afacere inovatoare, au fost introduse nuci ecologice moldovenești în oferta specială a Grădinii Rosendal. Astfel, cetățenii din Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda pot achiziționa 150 de grame de nuci din Moldova la prețul de 55 de coroane suedeze (aproximativ 5 euro).

Proiectul nu se oprește aici, căutând parteneri interesați să sprijine aducerea conceptului Grădinii Botanice Regale Rosendal în Moldova. Obiectivul este să se construiască o colaborare frumoasă care să promoveze transparența, sustenabilitatea și calitatea, consolidând legăturile dintre natură, producătorii agricoli și consumatori într-un mod inovator.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău