Numărul leneșilor în țară e alarmant! 1 din 4 moldoveni nu lucrează și nici nu învață

18 Iun. 2024, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2024, 10:33 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul tinerilor moldoveni care nu lucrează și nu urmează niciun nivel de educație sau curs de formare profesională este alarmant. În primul trimestru al anului 2024, proporția tinerilor din categoria NEET (Not in Education, Employment, or Training) a constituit 24,9%, în scădere cu 1,7 puncte procentuale față de primul trimestru al anului 2023 (26,6%), arată datele Biroului Național de Statistică.

În același timp, proporția tinerilor care nu fac parte din populația ocupată, dar urmează un nivel de educație sau un curs de formare profesională a crescut la 30,1%, cu 1,4 puncte procentuale mai mult decât în trimestrul I 2023 (28,7%).

Tinerii care sunt ocupați dar nu urmează un curs de formare sau un nivel de educație au atins o pondere de 35,1%, în creștere cu 0,8 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, tinerii care sunt atât ocupați, cât și urmează un nivel de educație sau un curs de formare profesională au marcat o creștere de 0,7 puncte procentuale, ajungând la 3,7%.

Un alt grup important îl reprezintă tinerii plecați peste hotare pentru lucru sau în căutare de lucru pentru perioade de până la un an, proporția acestora fiind în descreștere cu 1,2 puncte procentuale față de anul trecut, ajungând la 6,2%.

În analiza distribuției tinerilor după motivele pentru care nu lucrează sau nu studiază, predomină cei care îngrijesc de familie. Aceștia reprezintă 36,4% în grupa de vârstă 15-24 ani, 43,4% în grupa de 15-29 ani și 48,1% în grupa de 15-34 ani (la persoanele de 30-34 ani, ponderea ajunge la 53,9%).

Tinerii care au un loc de muncă peste hotare sau intenționează să plece la muncă peste hotare formează o altă categorie semnificativă. Procentul acestora descrește odată cu înaintarea în vârstă: 22,7% pentru tinerii de 15-24 ani, 20,0% pentru cei de 15-29 ani și 18,2% pentru cei de 15-34 ani (16,0% la persoanele de 30-34 ani).

Numărul total al tinerilor din categoria cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 ani este de 134.000 de persoane, dintre care 31.600 sunt în grupa de vârstă 15-24 ani, iar 74.200 în grupa de 15-29 ani. Majoritatea acestor tineri sunt femei, reprezentând 59,8% în grupa de 15-24 ani, 60,6% în grupa de 15-29 ani și 66,3% în grupa de 15-34 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Iul. 2024, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iul. 2024, 07:01 // Actual //  Lupu Eduard

Protejarea dispozitivelor Android împotriva amenințărilor cibernetice este esențială în lumea digitală de astăzi. Există numeroase aplicații disponibile care oferă protecție avansată împotriva virușilor, malware-ului și altor riscuri.

Iată o listă cu cele mai bune aplicații care vă pot proteja dispozitivele Android.

1. Bitdefender Mobile Security

Bitdefender Mobile Security este una dintre cele mai bine cotate aplicații de securitate pentru Android. Oferă protecție completă împotriva virușilor și malware-ului. Include funcții avansate precum scanarea aplicațiilor, protecția în timp real și antifurt. De asemenea, oferă VPN integrat pentru navigare sigură.

2. Norton Mobile Security

Norton Mobile Security este o soluție robustă pentru protecția dispozitivelor Android. Oferă scanare în timp real, protecție împotriva phishing-ului și blocare a apelurilor spam. Include și funcții antifurt și localizare a dispozitivului. De asemenea, oferă protecție Wi-Fi pentru rețelele publice.

3. Avast Mobile Security

Avast Mobile Security este o aplicație populară care oferă o gamă largă de funcții de protecție. Include scanarea aplicațiilor și fișierelor, protecție împotriva malware-ului și funcții antifurt. Oferă și un VPN pentru navigare sigură, blocarea aplicațiilor și optimizarea performanței dispozitivului.

4. Kaspersky Mobile Security

Kaspersky Mobile Security este cunoscută pentru protecția sa eficientă împotriva amenințărilor cibernetice. Oferă scanare în timp real, protecție împotriva virușilor și malware-ului, precum și funcții antifurt. Include și protecție pentru datele personale și navigare sigură pe internet.

5. McAfee Mobile Security

McAfee Mobile Security oferă protecție completă pentru dispozitivele Android. Include scanare antivirus, protecție împotriva malware-ului și funcții antifurt. Oferă și blocare a apelurilor spam, protecție Wi-Fi și optimizare a performanței dispozitivului. De asemenea, include un VPN pentru securitate online.

6. ESET Mobile Security

ESET Mobile Security este o aplicație de securitate puternică pentru Android. Oferă scanare antivirus, protecție împotriva phishing-ului și funcții antifurt. Include și protecție pentru aplicații și blocare a apelurilor. Aplicația oferă, de asemenea, rapoarte detaliate despre securitatea dispozitivului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău