O companie a produs greșit 15 milioane de doze de vaccin. Ce s-a întâmplat cu ele

01 Apr. 2021, 16:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Apr. 2021, 16:03 // Actual //  MD Bani

Compania Johnson&Johnson a anunțat miercuri că a găsit un lot dintr-o substanță care nu îndeplinește standardele de calitate la o fabrică a societății Emergent Biosolutions, un laborator încă neautorizat pentru producerea ingredientelor pentru vaccinul anti-COVID-19 al JNJ.

Compania dă asigurări că lotul respectiv nu a ajuns în etapele finale ale procedurii de fabricare a vaccinului. Precizările JNJ vin după ce tot miercuri cotidianul New York Times a scris că circa 15 milioane de doze din vaccinul produs de aceasta au fost distruse în mod accidental, dintr-o „eroare umană”, după ce niște angajați ai fabricii au amestecat ingredientele incorect, livrările de vaccin întârziind în consecință.

Fabrica cu pricina aparține societății Emergent BioSolutions, care este partener de fabricație atât pentru JNJ, cât și pentru AstraZeneca, al cărei vaccin nu a fost deocamdată autorizat în Statele Unite.

Johnson&Johnson a precizat că va continua demersurile pe lângă FDA, Administrația pentru alimente și medicamente a SUA, cu scopul de a obține autorizarea de urgență a facilității Emergent BioSolutions din Bayview și că pune la dispoziția acesteia din urmă experți în operațiuni tehnice și controlul calității pentru a superviza și susține toată procedura de fabricare a vaccinului anti-COVID-19.

JNJ a asigurat totodată că cele peste 20 de milioane de doze de vaccin promise SUA până miercuri sunt în curs de livrare, precum și cele 24 de milioane prevăzute până la sfârșitul lui aprilie, scrie Dgi24

Johnson&Johnson a planificat să livreze în SUA în prima jumătate a anului 100 de milioane de doze din vaccinul său, care se administrează într-o singură doză, urmărind să încheie aceste livrări până la sfârșitul lui mai. Compania se așteaptă să distribuie peste un miliard de doze până la sfârșitul acestui an.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi