O companie aeriană se plânge pe noua variantă de COVID-19. Numărul rezervărilor a scăzut

30 Nov. 2021, 14:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Nov. 2021, 14:11 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania aeriană EasyJet a înregistrat „o oarecare slăbire” a rezervărilor pe fondul îngrijorării cu privire la noua variantă Covid, spune șeful companiei.

Dar Johan Lundgren a declarat pentru BBC că este prea devreme pentru a evalua care ar putea fi impactul total, spunând: „Trebuie să vedem cum va decurge situația.”

De asemenea, CEO-ul companiei a menționat că rezervările pentru vara viitoare au fost în mare parte neafectate, cu o cerere puternică reprimită probabil să înregistreze o revenire aproape de nivelurile din 2019 înainte de pandemie.

Varianta Omicron a dus la impunerea unor noi reguli de călătorie.

Noua tulpină, care a apărut în Africa de Sud, a avut un impact imediat asupra serviciilor companiilor aeriene pe distanțe lungi precum British Airways și Virgin Atlantic.

Dar, pe măsură ce virusul se răspândește, există temeri că companiile aeriene europene pe distanțe scurte, cum ar fi EasyJet, ar putea fi afectate.

Luni, EasyJet a declarat că își va prelungi politica de rerezervare fără taxe până în martie 2022. Domnul Lundgren a spus că restructurarea companiei aeriene în timpul prăbușirii călătoriilor la apogeul pandemiei a însemnat că este bine plasată pentru a face față oricărei alte perturbări.

Compania aeriană, care a redus costurile și a prioritizat rutele cele mai puternice, a declarat că a avut un început încurajator al sezonului de iarnă.

Într-o actualizare financiară de marți, EasyJet a raportat că veniturile înregistrate pentru a doua jumătate a anului său financiar au depășit nivelurile din 2019. Compania aeriană își mărește planul de flotă cu 25 de aeronave, cu sloturi adăugate la Gatwick, Porto, Lisabona și Linate din Milano.

Cu toate acestea, transportatorul a raportat încă o pierdere înainte de impozitare de 1,14 miliarde de lire sterline pentru anul până la sfârșitul lunii septembrie, în creștere față de o pierdere de 835 de milioane de lire sterline cu anul anterior.

În ciuda pierderii considerabile, care a acoperit unele dintre cele mai grave perioade ale pandemiei, cifra a fost încă mai bună decât se aștepta, potrivit Sophie Lund-Yates de la brokerul de acțiuni Hargreaves Lansdown. Ea a spus că restructurarea EasyJet, modelul de afaceri cu costuri reduse și rețeaua puternică de rute, cu baze în destinații populare, au fost motiv de optimism cu privire la revenire.

De asemenea, și alte companii aeriene se arată îngrijorate de apariția noii tulpini. Președintele companiei Emirates, cu sediul în Dubai, Tim Clark, a declarat că un impact major asupra călătoriilor de iarnă ar cauza probleme serioase aviației globale.

El a declarat agenției de presă Reuters: „Decembrie este o lună foarte importantă pentru afacerile de călătorii aeriene. Dacă aceasta se pierde, sau iarna este pierdută pentru mulți transportatori, vor exista traume semnificative în afaceri, cu siguranță în domeniul aviației și al periferie.”

Iar operatorul scandinav SAS a menționat într-o declarație financiară de marți „rămînem precauți din cauza incertitudinilor predominante”.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău