O companie aeriană se pregăteşte să concedieze aproape 600 de angajaţi nevaccinaţi. 99% din total au ales imunizarea

30 Sept. 2021, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2021, 14:55 // Actual //  MD Bani

Compania americană United Airlines, care a cerut la începutul lunii august angajaţilor săi să se vaccineze împotriva COVID-19, a anunţat că se pregăteşte să concedieze 593 de persoane care nu au prezentat dovada vaccinării.

Dintre cei aproximativ 67.000 de angajaţi ai companiei, mai puţin de 3%, adică aproximativ 2.000, au solicitat o scutire medicală sau religioasă. Din restul angajaţilor, peste 99% au ales să se vaccineze, scrie Agerpres.

„Am solicitat vaccinarea pentru toţi angajaţii United Airlines din Statele Unite dintr-un motiv simplu: să asigurăm siguranţa angajaţilor noştri”, au precizat, într-un mesaj public, CEO-ul companiei, Scott Kirby, şi directorul pentru afaceri publice, Brett Hart.

„Iar adevărul este că toată lumea este mai în siguranţă atunci când toţi sunt vaccinaţi şi a cere vaccinarea funcţioneze”, au adăugat ei.

În cazul celor 593 de angajaţi care nu au furnizat dovada vaccinării, compania va iniţia un proces de concediere în conformitate cu o procedură negociată cu sindicatele.

„A fost o decizie incredibil de dificilă, dar asigurarea siguranţei echipei noastre a fost întotdeauna prioritatea noastră principală”, arată sursa citată.

Kirby anunţase încă din ianuarie că are în vedere să impună vaccinarea tuturor angajaţilor companiei de pe teritoriul SUA.

Angajatorii au dreptul să solicite vaccinarea angajaţilor care se deplasează la locul de muncă, cu excepţia cazurilor în care sunt prezentate motivaţii medicale sau obiecţii de natură religioasă”, potrivit agenţiei federale americane pentru aplicarea legilor împotriva discriminării la locul de muncă (EEOC).

United Airlines prevăzuse iniţial să-i treacă în concediu fără plată, începând cu 2 octombrie, pe angajaţii cărora li s-a acordat scutiri. Însă deoarece se află în desfăşurare o procedură judiciară iniţiată de angajaţii cărora li s-a refuzat scutirea, aceştia rămân deocamdată în cadrul companiei până pe 15 octombrie, în aşteptarea unei decizii.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat avizul pozitiv pentru proiectul de lege care declară construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Bălți–Suceava 400 kV, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei noi stații electrice Bălți 400 kV drept obiective de utilitate publică de interes național. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Energiei și va permite accelerarea implementării acestui proiect strategic.

„Linia Bălți–Suceava este vitală pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Ne conectăm mai strâns la rețeaua energetică europeană, încurajăm integrarea surselor regenerabile și modernizăm infrastructura critică”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Linia electrică Bălți–Suceava, cu o lungime de 58 km pe teritoriul Moldovei, va permite interconectarea cu România și rețeaua continentală ENTSO-E. Proiectul prevede modernizarea stației electrice existente de 330 kV din Bălți și construcția unei stații noi de 400 kV. Vor fi reabilitate aproximativ 200 de stații electrice, iar 10 transformatoare de 110 kV vor fi înlocuite pentru a spori fiabilitatea sistemului energetic.

În cazul în care traseul liniei afectează terenuri private sau aparținând autorităților locale, acestea vor fi supuse exproprierii, iar proprietarii vor fi informați și compensați echitabil.

Pentru realizarea proiectului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 15,4 milioane de euro, echivalent cu 20% din valoarea totală estimată la 77 milioane de euro. Restul fondurilor vor fi asigurate din: un împrumut de 30,8 milioane de euro din partea BERD, ratificat anterior de Parlament o contribuție similară de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).

LEA Bălți–Suceava este a doua dintre cele trei linii electrice de 400 kV planificate pentru consolidarea interconectării Republicii Moldova cu România și rețeaua europeană ENTSO-E. Celelalte două sunt: Vulcănești–Chișinău – în curs de finalizare în 2025, Strășeni–Gutinaș – planificată pentru anul 2030.

Prin această inițiativă, Moldova își reduce dependența de surse energetice externe incerte și se aliniază tot mai strâns cu piața energetică europeană, într-un moment critic pentru securitatea regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!