Pensii echitabile pentru persoanele ce au îngrijit persoanele cu dizabilități. Proiectul, votat în lectură finală

30 Sept. 2021, 13:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2021, 13:20 // Actual //  MD Bani

Salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei, va fi luat ca bază pentru stabilirea pensiei persoanelor, care pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator, motiv ce a dus la imposibilitatea de a atinge stagiul de cotizare. Proiectul de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de către deputați în lectură finală, scrie Realitatea.md.

Acest proiect are menirea de a asigura funcționarea unui sistem de pensii echitabil, care să garanteze un trai decent beneficiarilor de pensii, dar și să sporească garanțiile sociale.

Documentul prevede că, la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.

Totodată, proiectul prevede dreptul la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eșalonări în funcție de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.

De asemenea, prin modificarea sistemului public de pensii se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul pensiei minime.

Conform estimărilor realizate, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate, pentru anul curent, constituie 512 712,1 mii lei.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău