O companie gigant apare în Republica Moldova

12 Iun. 2024, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 17:12 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea de reorganizare a Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” (Î.S. ASD) în societate pe acțiuni, cu capital integral de stat. Aceasta reprezintă prima etapă a unui proces amplu de restructurare și fortificare a capacităților de administrare a rețelei de drumuri naționale.

Reorganizarea întreprinderii are ca obiectiv creșterea eficienței utilizării resurselor fondului rutier și sporirea capacităților de absorbție a mijloacelor financiare alocate din surse externe. Totodată, se urmărește îmbunătățirea sistemului de construire, modernizare, reabilitare și întreținere periodică a drumurilor publice naționale.

Următoarea etapă a procesului de restructurare implică consolidarea pachetelor de acțiuni ale statului în cadrul societăților pe acțiuni, specializate în întreținerea drumurilor publice. În faza ulterioară, se va realiza absorbția celorlalte 10 societăți pe acțiuni active în același domeniu.

Acțiunile Societății pe Acțiuni „Administrația Națională a Drumurilor” vor fi deținute de Agenția Proprietății Publice, care va asigura reorganizarea întreprinderii în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

În contextul reformei în domeniul administrării proprietății publice, Guvernul are ca obiectiv restructurarea întreprinderilor de stat în alte forme juridice de organizare. Astfel, politicile publice de administrare a întreprinderilor de stat sunt aliniate la normele generale de guvernare corporativă și de clarificare a atribuțiilor fondatorului, ale consiliului de administrație și ale administratorului.

Anul trecut, economistul Vitalie Rapcea de la Expert-Grup a evidențiat riscurile transformării instituției de stat. „Inconsecvența ministerului de profil este și mai gravă în contextul în care propunerea de reorganizare a Î.S. ASD nu este fidelă nici cu propriul plan de activitate, care din 2019 până în 2021 prevedea reorganizarea Î.S. ASD în agenție (Agenția Națională a Drumurilor). Deși forma organizatorică propusă de autorii proiectului este cea de societate pe acțiuni, denumirea de „Administrație Națională a Drumurilor” trădează intenția inițială a autorităților de creare a unei agenții”, a declarat Rapcea.

Potrivit raportului financiar, Administrația de Stat a Drumurilor contabiliza un profit de 2,5 milioane de lei și venituri de 1,1 milioane de lei. Activele se cifrau la 18,5 miliarde de lei și un capital de 11,8 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău