O companie românească se implică în reducerea dependenței energetice a Moldovei

11 Iun. 2024, 10:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
11 Iun. 2024, 10:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Compania românească Simtel Team S.A., listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, și-a consolidat poziția în sectorul energiei regenerabile și al telecomunicațiilor, fiind un jucător important pe piață. Potrivit rezultatelor financiare pentru trimestrul I din 2024, compania a înregistrat o creștere substanțială a activității sale de energie regenerabilă în Republica Moldova, transmite indepenentnews.ro.

Acest avans a contribuit semnificativ la profitul net al Grupului Simtel, care a crescut cu 199% comparativ cu același trimestru din 2023, atingând un milion de euro. Creșterea a fost favorizată de diversificarea portofoliului de proiecte și de extinderea constantă a operațiunilor în domeniul energiei regenerabile, inclusiv prin contribuția filialei sale din Republica Moldova.

Directorul de Strategie și Dezvoltare de Business la Simtel, Ana Nedea, a subliniat potențialul considerabil al Republicii Moldova în domeniul energiilor regenerabile:

„Piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene.

În momentul de față, Republica Moldova este dependentă energetic de țările vecine, ceea ce accentuează încă o dată nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie, precum și a conștientiza din ce în ce mai mult importanța investițiilor în energiile regenerabile.

Prin deschiderea filialei din Chișinău, ne dorim să avem o contributie reală și imediată la tranziția Republicii Moldova spre un viitor sustenabil prin intermediul exeprienței noastre acumulate pe piața din Romania, dar și cea europeană.

Ne dorim să reprezentăm un partener de încredere pentru clienții noștri din Republica Moldova, să fim un angajator de top pentru tinerii și talentații specialiști și un promotor activ al sustenabilității în Republica Moldova.

Prin proiectele noastre inovăm și aducem tehnologie de vârf pentru a răspunde nevoilor mereu în schimbare”.

Grupul Simtel, recunoscut pentru inovațiile sale în domeniul energiei regenerabile, este singura companie din România și Republica Moldova care oferă un ecosistem complet integrat de soluții pentru eficiența energetică. Aceste soluții includ consultanță, proiectare, autorizare, construcție, mentenanță, operare, măsurare, control, producție și furnizare de energie.

Filiala Simtel din Chișinău, înființată în 2022, se bucură de expertiza și infrastructura companiei-mamă din România. Echipa locală este formată dintr-un country manager, un sales manager, project manageri și specialiști tehnici.

Activitatea Simtel în Republica Moldova se concentrează pe proiectarea, autorizarea, construirea, întreținerea și operarea centralelor electrice fotovoltaice și a sistemelor de stocare pentru companii din diverse industrii. Materialele și componentele utilizate sunt conforme cu standardele europene de calitate și practicile bune ale Simtel.

Oleg Lașco, country manager al Simtel, a subliniat succesul companiei:

„Până în momentul de față, Simtel Solar a implementat centrale în nouă locații din Republica Moldova, cu o capacitate totală de aproximativ 3 MW.” El a adăugat: „Ne dorim să participăm activ la dezvoltarea sectorului energiei regenerabile în Republica Moldova prin implementarea centralelor conform celor mai înalte standarde europene. Prin activitatea noastră, contribuim activ la atingerea obiectivului Moldovei de a ajunge până în anul 2030 la o pondere de 27% a energiei regenerabile.”

Simtel, un grup de companii de inginerie și tehnologie, activează în domeniile energiei regenerabile, telecomunicațiilor, dezvoltării de platforme software și tehnologiei roboților autonomi. Fondată în 2010, compania este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din 2021 sub simbolul SMTL și deține indicele MSCI din 2023.

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală