O femeie din Rîșcani vrea să-și vândă o parte din ficat din cauza datoriilor și sărăciei. Este mamă a trei copii

30 Dec. 2021, 09:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Dec. 2021, 09:31 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Suntem în cea mai feerică perioadă a anului, toți sunt cu gândul la sărbători și cadouri, la bucate din cele mai alese și vacanțe. Între timp, în alte părți ale țării, sunt și oameni mai puțini fericiți, ajunși la culmea disperării. Este și cazul Nataliri Gordilă, din satul Mihăileni, raionul Râșcani. Femeia este gata să-și vândă o parte din ficat din cauza datoriilor și a sărăciei, scrie nordnews.md.

În casa Nataliei toate vorbesc despre sărăcie și probleme. Rămasă singură și cu trei copii, femeia a ajuns la capătul disperării.

 „Când am aflat că sunt însărcinată cu a treia fată, am luat concediu de maternitate și am cumpărat o casă bătrânească, că casele ca atare sunt foarte scumpe și în sat că satul este foarte  mare. Și s-a început violența în familie, bețiile, copilul a fost maltratat foarte tare și la trei luni am fost cu poliția și cu asistentul social duși la centrul maternal „Ariadna”Și am rămas cu trei copii singură, povestește Natalia.

Casa bătrânească pe care au cumpărat-o a început să se dărâme și, de la o vreme, era imposibil de locuit în ea. Atunci, Natalia a decis să ia un credit, ca să construiască o casă nouă pentru ea și copiii săi.

 „Am ridicat casa în august, anul 2019.  Din Moldincombank, credit pentru cinci ani, 150 de mii am luat.  Creditul acesta este pentru cinci ani și mai am până în anul 2024a spus femeia.

În anul 2020, femeia i-a mai oferit o șansă concubinului. În casa nouă era nevoie de reparație și mobilă, iar gospodăria – de tehnică. Fiindcă doar ea avea un venit lunar stabil, Natalia a mai contractat câteva credite, care au și împovărat-o cu datorii.

 „În 2020, cum vă spuneam i-am mai oferit o șansă. Două-trei luni a fost bine și iarăși a început bătaia.  Dar înainte de aceasta i-am luat motocultor, instrumente electrice, ca să aibă, deoarece am vrut să fac gospodar. El spunea că dacă va avea motocultor, nu va servi, iar acesta era principalul motiv și așa și m-am gândit că luăm și clar lucru că totul după minemai povestește Natalia.

 „La mine era Iute Creditul și Moldincombankul și mai mult nu mă băgam, că știam că nu voi putea întoarce. Iar el îmi spunea să stau fără grijă, că vom lucra și vom întoarce, până am ajuns în martie, că el s-a dusa mai spus Natalia Gordilă.

Rămasă singură cu trei copii, șomaj tehnic provocat de pandemie și o datorie de aproape patru sute de mii de lei, femeia nu a mai putut face față ratelor lunare la toate creditele. Iar salariul pe care îl primește acum nu-i ajunge pentru a stinge datorile acumulate.

 „Recunosc că am salariu, dar care nu ajunge. Toate creditele sunt la executor, carduri blocate, sechestrateJuristul de la Iute Credit mi-a spus singur: „Du-te și vinde-ți un rinichi!”, a declarat mama celor trei copii.

După ce a citit pe internet și s-a înteresat la mai multe clinici, femeia a decis să-și vândă o treime din ficat, doar pentru a scăpa de sărăcie și datorii.

 „Altă ieșire nu am din situație, pentru copii.  Am dat toate analizele, toate absolut. Dar sunt multe semne de întrebare. Se va primi, o să pot, voi fi în stare. Toate analizele, compatibilitatea au fost date, adică după anul nou așteptăm, mărturisește Natalia.

Laurențiu, fiul mai mare al Nataliei, spune că nu-și dorește nimic de la Moș Crăciun, vrea doar ca mama să renunțe la ideea de a face transplantul, deoarece să n-o piardă.

Nu prea mă interesează cadourile, aș vrea mai mult un ajutor pentru mama și surorile mele. De ce are nevoie cel mai mult mama? Acum are nevoie de surse financiare și un pic de sănătatea spus Laurențiu.

Pentru Natalia și copiii ei, masa de sărbători va fi una ca în fiecare zi, fără bucate alese.

 „Ce este, am făcut conserve, cartofi, ce este în casă aceea vom mânca, mâncare simplă. Au fost și zile de naștere fără nimic nu ne putem permite acum și copiii înțeleg, a povestit Natalia.

Dacă prietenii și neamurile te pot uita într-o zi, iar copiii, la vremea lor, se împrăștie în lumea mare, o mamă oricând și-ar da viața pentru puii săi, ori măcar o parte din ea.

Cei care doresc s-o ajute pe Natalia, o pot apela la numărul de telefon 068781577.

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău