Polonia face eforturi să-şi reducă dependenţa de Rusia în traficul comercial prin crearea unui canal care să conecteze portul interior Elblag (nord) cu Marea Baltică, astfel ca navele poloneze să poată evita enclava rusă Kaliningrad, scrie EFE, preluată de Agerpres.
Proiectul, care va fi finalizat la sfârşitul acestui an, a fost inaugurat oficial la 17 septembrie 2022, dată simbolică la care este comemorată invazia sovietică a Poloniei, în 1939.
Principalul obiectiv al noului canal – care leagă Laguna Vistula de Marea Baltică – este să permită ieşirea în largul mării din portul interior Elblag fără ca navele poloneze să mai fie nevoite să utilizeze canalul construit de ruşi foarte aproape de Kaliningrad şi care traversează fâşia de pământ care separă acest golf de Marea Baltică.
„O mare victorie pentru Polonia”
Preşedintele Andrzej Duda a calificat drept „o mare victorie pentru Polonia, pentru patrioţii săi şi pentru toţi cei care înţeleg cuvântul suveranitate” şansa de a beneficia de o rută maritimă care „oferă Poloniei posibilitatea să se descurce pe cont propriu şi să nu mai depindă de deciziile Rusiei”.
Cu toate că ideea creării acestui canal a fost menţionată pentru prima oară în secolul al XVI-lea, această declaraţie de intenţie a căpătat contur abia la sfârşitul lui 2016 şi a trebuit să se aştepte până în 2019 pentru ca lucrările pentru construirea acestui canal de 1.300 de metri lungime să înceapă, a explicat pentru EFE directorul portului Elblag, Arkadiusz Zglinski.
Într-un interviu acordat prin e-mail, Zglinski a adăugat că „următoarea fază (a proiectului) va consta în dragarea sedimentelor Lagunei Vistula şi a fluviului” cu acelaşi nume.
„Cu această nouă rută, calea de acces la Marea Baltică se scurtează cu mai bine de 90 de kilometri şi va face ca portul Elblag să fie independent de tronsonul rus. Capacitatea traficului prin port va ajunge, de la un milion de tone anual în prezent, la circa 4 milioane de tone anual”, a dat asigurări Zglinski.
Una dintre cele mai dificile aspecte ale construirii canalului a reprezentat-o creşterea costurilor pe parcursul lucrărilor: bugetul, stabilit iniţial la circa 200 de milioane de euro, aproape că s-a dublat şi încă nu este clar dacă banii pentru faza finală vor veni de la guvernul central sau de la administraţia locală.
„Ecologia nu a fost niciodată o prioritate pentru Rusia”
În plus, au existat plângeri din partea unor grupuri ecologiste care au pus sub semnul întrebării necesitatea reală a acestui canal şi au subliniat că noua rută este construită într-o zonă protejată şi care face parte din reţeaua „Natura 2000″.
„Natura 2000″ este o reţea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eşantion reprezentativ de specii sălbatice şi habitate naturale de interes comunitar.
La inaugurarea canalului, Duda a recunoscut că „dispunem deja de alte porturi capabile să primească nave de mari dimensiuni”, dar a adăugat că importanţa acestui canal rezidă în faptul că „reprezintă un pas simbolic şi nu va mai trebui să cerem permisiune de traversare unei ţări ale cărei autorităţi îşi atacă şi îşi subjugă” vecinii, o referire directă la Rusia.
Pe de altă parte, ministrul polonez pentru transport maritim şi fluvial, Marek Grobarczyk, a comentat o plângere prezentată de autorităţile ruse referitoare la impactul pe care îl va avea asupra mediului acest canal şi a dat asigurări că „ecologia nu a fost niciodată o prioritate pentru Rusia”.
„Rupem ultimele legături simbolice ale dependenţei”
Invazia rusă în Ucraina a făcut Varşovia să devină conştientă de nevoia de a rupe lanţul de dependenţă faţă de Rusia în acest domeniu şi a urgentat eforturile de punere în aplicare ale unui plan care ani de zile nu a fost nimic altceva decât o simplă idee, comentează EFE.
Temerile guvernului polonez nu sunt neîntemeiate: între 2006 şi 2010, Rusia a interzis accesul în Laguna Vistula a navelor poloneze, cu prejudiciile economice aferente, pentru întreaga regiune.
Potrivit guvernului polonez, finalizarea şi viitoarea extindere a acestui canal va permite revitalizarea economiei acestei regiuni şi va deschide noi oportunităţi de comerţ pentru portul Elblag şi oraşele din apropiere.
Mai mult decât atât, canalul se doreşte a fi o demonstraţie a voinţei Poloniei de a deveni total independentă de orice fel de aprovizionare, cale de comunicare sau frontieră unde Rusia este prezentă sau are influenţă.
După cum a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la inaugurarea canalului, „astăzi, renunţăm la dependenţa noastră faţă de Rusia şi deopotrivă faţă de Germania. Rupem ultimele legături simbolice ale dependenţei”.