O ţară din UE devine un paradis fiscal pentru tineri şi vrea să fie un magnet pentru profesionişti din toate domeniile

20 Oct. 2024, 07:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Oct. 2024, 07:23 // Actual //  Ursu Victor

Portugalia doreşte să devină un paradis fiscal pentru tinerii adulţi, oferindu-le scutiri de taxe timp de un deceniu, pentru a contracara exodul de talente. Guvernul de centru-dreapta intenţionează să reducă impozitul pe venit pentru tineri pe o perioadă de 10 ani, cu primul an complet scutit de taxe. Această iniţiativă este rar întâlnită în politicile fiscale internaţionale, scrie Financial Times.

Planul guvernului subliniază necesitatea urgentă de a opri plecarea tinerilor cu studii superioare, care caută salarii mai bune în străinătate, din una dintre cele mai sărace economii din Europa de Vest.

Premierul Luís Montenegro va prezenta joi această măsură fiscală în cadrul bugetului pentru 2025. Cu toate acestea, există incertitudini legate de aprobarea sa în parlament, ceea ce ar putea pune în pericol stabilitatea guvernului său minoritar.

Guvernul încearcă să combată o combinaţie de impozite mari, salarii mici şi costuri ridicate pentru locuinţe, factori care îi împing pe tinerii calificaţi să părăsească Portugalia.

„Ne dorim să creştem capacitatea de a păstra tinerii în ţară, să îi facem să rămână şi, în cazul în care deja au plecat, să se întoarcă”, a spus premierul în această vară. „Vrem un sistem fiscal mai prietenos cu tinerii.”

Conform planului, în primul an de muncă, tinerii nu vor plăti impozit pe venit. În următorii trei ani, vor fi scutiţi de 75% din impozit, între anii cinci şi şapte scutirea va fi de 50%, iar între anii opt şi zece vor plăti doar 25% din impozitul datorat.

Cu toate acestea, Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat rezervele, afirmând că efectele acestor stimulente fiscale asupra migraţiei sunt „incerte”.

Gonçalo Matias, preşedintele fundaţiei Francisco Manuel dos Santos, consideră că este „crucial” să fie stopată emigrarea absolvenţilor portughezi, care au beneficiat de investiţii publice masive în educaţie.

„Portugalia a investit în educaţie, dar de pe urma acestei investiţii beneficiază ţări precum Franţa şi Germania, unde migrează tinerii noştri”, a spus el. „Nu are sens ca o ţară săracă, precum Portugalia, să piardă aceste investiţii în favoarea unor naţiuni mai bogate.”

Matias a descris măsurile fiscale ca fiind „rezonabile şi echilibrate”, dar a subliniat că guvernul ar trebui să facă mai multe pentru a îmbunătăţi accesul la locuinţe, a sprijini tinerii în găsirea de locuri de muncă şi a reduce birocraţia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 09:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 09:54 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Deficitul bugetar al Republicii Moldova a ajuns, în primele cinci luni ale anului 2025, la 6,83 miliarde de lei – în creștere față de luna aprilie, când era de 3,91 miliarde lei. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanțelor arată o majorare accelerată a cheltuielilor, în timp ce veniturile nu țin pasul cu ritmul de creștere.

În perioada ianuarie–mai, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit 29,5 miliarde lei, în timp ce cheltuielile și activele nefinanciare s-au ridicat la 36,35 miliarde lei – cu 19,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru acoperirea decalajului, autoritățile s-au bazat în principal pe împrumuturi de pe piața internă, în valoare de 9,9 miliarde lei. Sursele externe, însă, au înregistrat un sold negativ de 3,7 miliarde lei, semn că sprijinul extern întârzie sau este insuficient pentru a susține planul bugetar actual.

Chiar dacă bugetul asigurărilor sociale a fost executat cu un excedent de peste 1,3 miliarde lei, iar veniturile în acest sector au crescut cu 18,1%, efortul bugetar general este puternic afectat de cheltuielile tot mai mari.

Și în cazul fondurilor pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală s-a înregistrat un deficit important – de aproape 1,5 miliarde lei, în ciuda unei creșteri a veniturilor cu peste 26% față de anul precedent.

Executivul anunță că soldurile disponibile în conturile publice, la 31 mai, totalizau 5,46 miliarde lei, dintre care doar 1 miliard provin din proiecte finanțate din surse externe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO