Războiul provocat de către Putin în Ucraina acum peste 420 de zile a produs bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, iar schimburile comerciale și prețurile materiilor prime s-au modificat în continuu.
Acum, o țară nucleară, Pakistanul se confruntă cu o criză a rezervelor sale valutare în dolari, iar acest lucru a dus la cumpărarea de petrol din Rusia, la preț redus și în altă monedă.
Pakistanul a plasat prima sa comandă de țiței rusesc cu discount, în cadrul unui nou acord încheiat între Islamabad și Moscova, a declarat ministrul petrolului din această țară asiatică, iar marfa este prevăzută să ajungă în portul Karachi, în luna mai, potrivit Reuters.
Achiziția Pakistanului, țară nucleară, oferă Rusiei un nou debușeu pentru țițeiul său, adăugând la vânzările tot mai mari ale Moscovei către India și China, deoarece redirecționează volumele de pe piețele europene, unde petrolul său a fost interzis în urma conflictului din Ucraina.
Țițeiul la preț redus oferă un răgaz atât de necesar Pakistanului, care nu are numerar, în fața crizei balanței de plăți și a rezervelor valutare în dolari extrem de scăzute. Importurile de energie reprezintă majoritatea plăților externe ale țării.
Acordul va prevedea ca Pakistanul să cumpere numai țiței, nu combustibili rafinați, importurile fiind așteptate să atingă 100.000 de barili pe zi, dacă prima tranzacție se desfășoară fără probleme, a declarat ministrul Musadik Malik.
Pakistanul a importat 154.000 de barili pe zi de petrol în 2022, relativ constant față de anul precedent, au arătat datele firmei de analiză Kpler. Cea mai mare parte a țițeiului a fost furnizată de cel mai mare exportator mondial Arabia Saudită, urmată de Emiratele Arabe Unite.
Dacă livrările de țiței rusești ar ajunge la 100.000 de barili pe zi, ar însemna o scădere potențială mare pentru furnizorii din Orientul Mijlociu către Pakistan.
Malik a refuzat să spună dacă yuanul chinezesc și dirhamul din Emiratele Arabe Unite vor fi folosite ca monede pentru tranzacții, Pakistanul fiind lipsit de dolari. Nici el nu a comentat rata importurilor. ”Nu voi dezvălui nimic despre partea comercială a tranzacției”, a spus el.
Ministrul rus al Energiei Nikolay Shulginov a condus o delegație la Islamabad în ianuarie 2023 pentru a purta discuții asupra acordului, după care a spus că exporturile de petrol către Pakistan ar putea începe după luna martie.
Națiunile occidentale au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru oricine vrea să cumpere petrol rusesc, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, cu toate acestea, India și China au plătit prețuri peste limita de preț, potrivit comercianților și calculelor analiștilor.