Oligarhii lui Putin din Moldova rămân fără averi. Decizia intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al UE

28 Mai 2023, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

Săptămâna viitoare va fi aprobată decizia Uniunii Europene privind sancționarea oligarhilor moldoveni și ruși prin blocarea bunurilor lor de pe teritoriul UE. Declarația aparține europarlamentarului român, Vlad Gheorghe. Potrivit oficialului european, decizia va produce efecte imediat după publicarea în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, iar cei vizați sunt Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și afaceristul rus, Igor Ceaika.

Potrivit europarlamentarului român, decizia privind aplicarea sancțiunilor pentru cei cinci politicieni și oameni de afaceri din Republica Moldova și Rusia a fost aprobată, deocamdată, la nivelul ambasadorilor statelor membre, care pregătesc decizia oficială a Uniunii Europene ce va fi luată miercuri.

„Decizia este una extrem de importantă și pentru Republica Moldova, și pentru Uniunea Europeană. Suntem parteneri în acest demers, pentru că oligarhii lui Putin nu fac rău doar cetățenilor moldoveni, ci tuturor europenilor. Sancționarea înseamnă urmărirea tuturor bunurilor, fie că sunt bani sau bunuri de orice altă natură, pe care le vom bloca pentru ca ei să nu mai poată să le folosească împotriva cetățenilor moldoveni și europeni. A avut loc oficializarea acestor sancțiuni, iar decizia formală va fi emisă miercuri, exact înaintea Summit-ului care va avea loc în Republica Moldova la 1 iunie, ulterior va avea loc și publicarea în Monitorul Oficial al Uniunii Europene. De atunci sancțiunile vor începe să producă efecte”, a spus europarlamentarul Vlad Gheorghe în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Potrivit oficialului european, bunurile persoanelor sancționate, care se află pe numele unor persoane terțe vor fi de asemenea blocate, fiind interzisă vinderea lor.

„Sunt cinci persoane, dar menționez că este doar începutul. E vorba de Șor, Plahotniuc, Tauber, Cavcaliuc și Ceaika. Dar odată ce am pornit acest mecanism care se aplică pentru prima dată pentru cei din Republica Moldova, lista poate fi extinsă. Primul pas este să se blocheze tot ce e pe numele respectivelor persoane, iar al doilea pas este blocarea bunurilor care nu sunt direct ale lor, dar care sunt ale unor persoane de care cei sancționați se folosesc pentru a-și ascunde proveniența bunurilor. Deci, există și acest al doilea pas, dacă se dovedește că există niște interpuși care dețin bunuri sau fonduri pe care le folosesc în interesul persoanelor sancționate, atunci și acele bunuri intră sub sancțiuni. Niciun bun nu mai poate fi înstrăinat”, a mai spus europarlamentarul român.

Potrivit europarlamentarului Vlad Gheorghe, valoarea bunurilor din Uniunea Europeană a celor cinci persoane supuse sancțiunilor este estimată la câteva sute de milioane de euro. Anterior, autoritățile Republicii Moldova au cerut Uniunii Europene sancționarea oligarhilor moldoveni certați cu legea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău