Omul lui Putin amenință cu arma gazului! În Republica Moldova tarifele la energia electrică ar putea exploda

08 Iul. 2023, 16:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iul. 2023, 16:03 // Actual //  bani.md

Alexei Miller, șeful Gazprom a lăsat să se înțeleagă ca tranzitul de gaze către Europa prin Ucraina ar putea fi sistat. Acest lucru s-ar putea întâmpla urmare a sancțiunilor pe care le va impune Moscova operatorului de gaze ucrainean Naftogaz. „Operatorul de gaze ucrainean nu a manifestat o atitudine constructivă în supravegherea tranzitului de gaze rusești către Europa”.

Naftogaz a declarat în iunie că a întreprins acțiuni legale împotriva Rusiei în Statele Unite pentru a încerca să recupereze prejudiciul de 5 miliarde de dolari acordat acesteia de o instanță de arbitraj de la Haga ca despăgubire pentru bunurile expropriate de Rusia în Crimeea.

„Încărcarile exagerate ale Naftogaz de a continua acest proces vorbesc despre atitudinea sa neconstructivă față de organizarea tranzitului de gaz rusesc către Europa și, în general, despre o atitudine ostilă față de Federația Rusă”, a spus Miller citat de rbk.ru.

„Naftogaz a intentat deja un proces de mai multe miliarde de dolari împotriva Rusiei în instanțele din SUA. Dacă astfel de acțiuni necinstite ale Naftogaz continuă, nu se poate exclude că acest lucru ar putea duce la impunerea de sancțiuni de către Federația Rusă, atunci orice relații între Rusia. companiile și Naftogaz vor fi pur și simplu imposibile”, a spus Miller.

În luna aprilie, o instanță de arbitraj de la Haga dispus ca Federația Rusă să plătească despăgubiri către Naftogaz, a căror valoare ar trebui să fie egală cu valoarea de piață justă a activelor companiei în Crimeea până când acestea vor fi expropriate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Kremlinul, comentând hotărârea instanței, a spus că Rusia o va analiza și va decide asupra acțiunilor ulterioare. În 2019, autoritățile ruse au remarcat că nu recunosc jurisdicția.

Partea ucraineană a amenințat că, dacă Moscova va refuza, Kievul ar putea solicita executarea deciziei instanței pe teritoriul țărilor în care există active rusești.

Pe 23 iunie, Naftogaz și cinci companii afiliate au depus o cerere la Tribunalul Districtual al SUA din Districtul Columbia, cerând recuperarea forțată a 5 miliarde de dolari de la Rusia.

Sistarea de gaze către Europa ar falimenta regiunea din stânga Nistrului. Tiraspolul supraviețuiește datorită livrărilor gratuite de gaze din care produce energie electrică pentru partea dreapta a Nistrului.

În cazul stopării livrărilor de gaze în Transnistria, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere energie electrică de pe piețele din vest, care e mai scumpă. Cu o situație similară Chișinăul s-a confruntat în toamna anului 2022 când au fost sistate livrările de energie electrică de la Cuciurgan, iar prețul curentului pentru populație a ajuns la 4,20 lei kw/h, în condițiiile în care achizțiile erau făcute de pe piața Europeană.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!