Omul lui Putin amenință cu arma gazului! În Republica Moldova tarifele la energia electrică ar putea exploda

08 Iul. 2023, 16:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iul. 2023, 16:03 // Actual //  bani.md

Alexei Miller, șeful Gazprom a lăsat să se înțeleagă ca tranzitul de gaze către Europa prin Ucraina ar putea fi sistat. Acest lucru s-ar putea întâmpla urmare a sancțiunilor pe care le va impune Moscova operatorului de gaze ucrainean Naftogaz. „Operatorul de gaze ucrainean nu a manifestat o atitudine constructivă în supravegherea tranzitului de gaze rusești către Europa”.

Naftogaz a declarat în iunie că a întreprins acțiuni legale împotriva Rusiei în Statele Unite pentru a încerca să recupereze prejudiciul de 5 miliarde de dolari acordat acesteia de o instanță de arbitraj de la Haga ca despăgubire pentru bunurile expropriate de Rusia în Crimeea.

„Încărcarile exagerate ale Naftogaz de a continua acest proces vorbesc despre atitudinea sa neconstructivă față de organizarea tranzitului de gaz rusesc către Europa și, în general, despre o atitudine ostilă față de Federația Rusă”, a spus Miller citat de rbk.ru.

„Naftogaz a intentat deja un proces de mai multe miliarde de dolari împotriva Rusiei în instanțele din SUA. Dacă astfel de acțiuni necinstite ale Naftogaz continuă, nu se poate exclude că acest lucru ar putea duce la impunerea de sancțiuni de către Federația Rusă, atunci orice relații între Rusia. companiile și Naftogaz vor fi pur și simplu imposibile”, a spus Miller.

În luna aprilie, o instanță de arbitraj de la Haga dispus ca Federația Rusă să plătească despăgubiri către Naftogaz, a căror valoare ar trebui să fie egală cu valoarea de piață justă a activelor companiei în Crimeea până când acestea vor fi expropriate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Kremlinul, comentând hotărârea instanței, a spus că Rusia o va analiza și va decide asupra acțiunilor ulterioare. În 2019, autoritățile ruse au remarcat că nu recunosc jurisdicția.

Partea ucraineană a amenințat că, dacă Moscova va refuza, Kievul ar putea solicita executarea deciziei instanței pe teritoriul țărilor în care există active rusești.

Pe 23 iunie, Naftogaz și cinci companii afiliate au depus o cerere la Tribunalul Districtual al SUA din Districtul Columbia, cerând recuperarea forțată a 5 miliarde de dolari de la Rusia.

Sistarea de gaze către Europa ar falimenta regiunea din stânga Nistrului. Tiraspolul supraviețuiește datorită livrărilor gratuite de gaze din care produce energie electrică pentru partea dreapta a Nistrului.

În cazul stopării livrărilor de gaze în Transnistria, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere energie electrică de pe piețele din vest, care e mai scumpă. Cu o situație similară Chișinăul s-a confruntat în toamna anului 2022 când au fost sistate livrările de energie electrică de la Cuciurgan, iar prețul curentului pentru populație a ajuns la 4,20 lei kw/h, în condițiiile în care achizțiile erau făcute de pe piața Europeană.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță trage un semnal de alarmă dur în urma analizei celor mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică: industria Republicii Moldova este în stagnare profundă, cu tendințe clare de regres structural. Deși în perioada 2016–2019 s-au înregistrat creșteri modeste ale producției industriale, acestea au fost complet anulate de prăbușirile consecutive din ultimii trei ani.

După o aparentă redresare în 2021, când producția industrială a crescut cu 12,1%, au urmat scăderi severe în 2022 și 2023, de -5,1% și -3,6%, iar în primul trimestru al anului 2025 industria a pierdut încă 1,2%. În doar trei ani, Republica Moldova a pierdut peste 10% din volumul său industrial, revenind practic la nivelul anului 2015 – un progres net de doar 3% în zece ani, pe care Ioniță îl califică drept „stagnare absolută”.

Industria alimentară a înregistrat o scădere de aproape 20%, cu efecte vizibile și directe asupra exporturilor. Industria textilă a pierdut 11%, afectând grav segmentul lohn – unul dintre principalele motoare de export ale Moldovei. Sectorul automotive, cel mai mare domeniu industrial orientat spre export, a înregistrat un colaps de 11%, o prăbușire ce ar putea avea efecte pe termen lung dacă nu este doar sezonieră.

Veaceslav Ioniță subliniază că ciclurile de creștere din industrie sunt fragile, temporare și urmate de scăderi masive, iar în lipsa unei strategii industriale coerente, a politicilor de sprijin pentru sectoarele competitive și a investițiilor în modernizare, industria moldovenească rămâne captivă într-un cerc vicios de regres.

Această stagnare structurală generează consecințe grave: disparițița locurilor de muncă, migrație accelerată, pierderea capacităților autohtone de producție și înlocuirea produselor moldovenești cu importuri. Toate acestea subminează nu doar competitivitatea economică, ci și securitatea economică și bugetară a țării.

„Industria Moldovei este în cădere liberă de trei ani. Fără o direcție clară, fără investiții, fără politici industriale eficiente, orice creștere conjuncturală devine un simplu miraj. Și întrebarea rămâne: cât timp ne mai permitem să stăm pe loc?” – concluzionează Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO