Semnale de alarmă pe piața imobiliară din Marea Britanie: Prețurile înregistrează cea mai mare scădere anuală din 2011

08 Iul. 2023, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2023, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut luna trecută în termeni anuali, în cel mai rapid ritm din ultimii 12 ani, iar creșterea ratelor dobânzilor este posibil să anunțe o nouă slăbiciune pe piața imobiliară, a declarat vineri creditorul ipotecar Halifax, citat de Reuters.

Prețurile caselor au scăzut cu 2,6% în ritm anual în iunie, după o scădere de 1,1% în mai, a precizat Halifax. A fost cea mai mare scădere de acest fel din iunie 2011. Pe lună, prețurile au scăzut cu 0,1%, după o scădere lunară de 0,2% în luna mai.

Kim Kinnaird, director al Halifax Mortgages, a declarat că scăderea anuală mare a reflectat comparația cu un vârf al prețurilor locuințelor înregistrat în urmă cu aproximativ un an, cu o mișcare relativ mică a prețurilor în ultimele luni.

Dar costurile ipotecare în creștere – stimulate de așteptările tot mai mari privind ratele dobânzilor Băncii Angliei, care luptă împotriva inflației – au indicat că lunile următoare vor fi mai slabe.

„Cât de profundă sau persistentă va fi scăderea prețurilor locuințelor rămâne greu de prezis”, a declarat Kinnaird, adăugând că scăderea inflației ar putea oferi un anumit sprijin. „În condițiile în care piețele prognozează acum un vârf al ratei dobânzii bancare de peste 6%, probabilitatea este că ratele la creditele ipotecare vor rămâne mai mult timp mai ridicate, iar presiunea asupra finanțelor gospodăriilor va continua.”
Investitorii au pariat joi că o inflație încăpățânată va forța Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor până la maximul ultimilor 25 de ani, de 6,5%, până în decembrie.

Creditorii, inclusiv Halifax, subsidiara Lloyds Bank și alte mari companii au reevaluat în mod repetat prețurile ofertelor de credite pentru locuințe în ultimele săptămâni, în încercarea de a ține pasul cu costurile de finanțare în creștere.

Istoricul sugerează că activitatea de pe piața imobiliară este posibil să încetinească brusc. Creșterile mari ale ratelor swap – care stau la baza costurilor de finanțare a creditelor ipotecare – preced adesea scăderi mari ale construcțiilor de locuințe, potrivit unei analize Reuters din ultimii 35 de ani. Halifax a declarat că scăderea prețurilor locuințelor a fost cea mai mare în sud-estul Angliei. În Londra, prețurile au scăzut în termeni anuali cu 2,6%, cea mai mare scădere din octombrie 2009.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:56 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia a urcat o poziție în topul preferințelor turiștilor, fiind plasată acum pe locul patru. 75% dintre cetățenii de pe continent și-au exprimat dorința de a vizita statul elen în următoarele luni, înregistrând o creștere de șase puncte procentuale față de anul trecut.

În plus, Grecia este în top și în privința creșterii cheltuielilor turiștilor europeni în primul semestru din 2024, conform celui mai recent studiu al European Travel Commission (ETC). Cheltuielile de călătorie au crescut cu 25% în Grecia și Spania, cu 20% în Italia și cu 16% în Franța, toate destinațiile mediteraneene fiind în fruntea listei vizitatorilor europeni.

Studiul arată o creștere semnificativă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor în perioada iunie-noiembrie 2024, pe fondul cererii solide din partea turiștilor spanioli, italieni și britanici. În toate cele trei țări, opt din zece respondenți au indicat că intenționează să călătorească în perioada menționată.

De asemenea, 36% dintre europeni vor să facă cel puțin o călătorie în următoarele luni, o creștere de 6% față de anul trecut. Alți 33% vor să facă o a doua călătorie, iar 24% trei sau mai multe călătorii.

Cererea pentru destinațiile mediteraneene este la un nivel ridicat, cei mai mulți turiști europeni (45%) preferând zonele însorite pentru viitoarea lor vacanță. Interesul pentru sudul Europei este la un nivel stabil comparativ cu 2023, dar a scăzut cu 10% față de 2022, nu și în Grecia. Crește în continuare cererea pentru destinațiile din vestul și nordul Europei, cu 18% și, respectiv, 13%.

Spania și Italia sunt principalele alegeri ale turiștilor europeni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți. Ele sunt urmate de Franța (7%) și Grecia (6%).

Vizitatorii sunt interesați în următoarele șase luni de „soare și mare” (19%), „cultură și patrimoniu” (17%), „natură și excursii” (14%) și „city breaks” (13%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău