Semnale de alarmă pe piața imobiliară din Marea Britanie: Prețurile înregistrează cea mai mare scădere anuală din 2011

08 Iul. 2023, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2023, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut luna trecută în termeni anuali, în cel mai rapid ritm din ultimii 12 ani, iar creșterea ratelor dobânzilor este posibil să anunțe o nouă slăbiciune pe piața imobiliară, a declarat vineri creditorul ipotecar Halifax, citat de Reuters.

Prețurile caselor au scăzut cu 2,6% în ritm anual în iunie, după o scădere de 1,1% în mai, a precizat Halifax. A fost cea mai mare scădere de acest fel din iunie 2011. Pe lună, prețurile au scăzut cu 0,1%, după o scădere lunară de 0,2% în luna mai.

Kim Kinnaird, director al Halifax Mortgages, a declarat că scăderea anuală mare a reflectat comparația cu un vârf al prețurilor locuințelor înregistrat în urmă cu aproximativ un an, cu o mișcare relativ mică a prețurilor în ultimele luni.

Dar costurile ipotecare în creștere – stimulate de așteptările tot mai mari privind ratele dobânzilor Băncii Angliei, care luptă împotriva inflației – au indicat că lunile următoare vor fi mai slabe.

„Cât de profundă sau persistentă va fi scăderea prețurilor locuințelor rămâne greu de prezis”, a declarat Kinnaird, adăugând că scăderea inflației ar putea oferi un anumit sprijin. „În condițiile în care piețele prognozează acum un vârf al ratei dobânzii bancare de peste 6%, probabilitatea este că ratele la creditele ipotecare vor rămâne mai mult timp mai ridicate, iar presiunea asupra finanțelor gospodăriilor va continua.”
Investitorii au pariat joi că o inflație încăpățânată va forța Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor până la maximul ultimilor 25 de ani, de 6,5%, până în decembrie.

Creditorii, inclusiv Halifax, subsidiara Lloyds Bank și alte mari companii au reevaluat în mod repetat prețurile ofertelor de credite pentru locuințe în ultimele săptămâni, în încercarea de a ține pasul cu costurile de finanțare în creștere.

Istoricul sugerează că activitatea de pe piața imobiliară este posibil să încetinească brusc. Creșterile mari ale ratelor swap – care stau la baza costurilor de finanțare a creditelor ipotecare – preced adesea scăderi mari ale construcțiilor de locuințe, potrivit unei analize Reuters din ultimii 35 de ani. Halifax a declarat că scăderea prețurilor locuințelor a fost cea mai mare în sud-estul Angliei. În Londra, prețurile au scăzut în termeni anuali cu 2,6%, cea mai mare scădere din octombrie 2009.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău