Operatorii pieței de tutun: Creșterea accizei cu 25% va provoca pierderi de milioane

30 Nov. 2022, 11:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Nov. 2022, 11:41 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Principalii operatori ai pieței de tutun din Republica Moldova au publicat o adresare către conducerea de stat a țării în care își exprimă îngrijorarea privind propunerea Ministerului Finanțelor de a majora acciza la produsele de tutun cu 25% pentru anul 2023. Companiile afirmă că creșterea bruscă a accizei va avea consecințe negative pentru bugetul de stat și piața legală, scrie infotag.md.

Philip Morris International, Japan Tobacco International, Acvilin Grup, Business Market – sunt principalii operatori ai pieței produselor din tutun, contribuția cărora reprezintă circa 95% din veniturile la bugetul de stat din acciza la produsele din tutun și 7% din totalul veniturilor bugetului de stat.

În adresarea operatorilor se menționează că Republica Moldova are un calendar fiscal pentru anii 2021-2023 care prevede creșterea accizei la produsele de tutun cu 15%. Propunerea Ministerului Finanețelor de a majora acciza cu 25% contravine calendarului fiscal existent.

„Ratele propuse reprezintă o accelerare semnificativă a ritmului de creștere al accizelor cu consecințe negative previzibile pentru mediul de operare, care vor afecta piața legală și companiile care își desfășoară activitatea legal în Republica Moldova, vor stimula creșterea comerțului ilicit și vor diminua respectiv veniturile bugetare”, se spune în declarația companiilor.

Operatorii susțin că există risc sporit ca produsele de tutun ieftine din Ucraina să invadeze piața din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Încă o dată, reiterăm poziția noastră că orice creștere a accizelor trebuie să fie graduală și moderată. Aplicarea practică a acestor mecanisme va asigura predictibilitatea veniturilor fiscale la bugetul de stat, va determina stabilizarea situației pe piața produselor din tutun și va contribui la implementarea eficientă a politicilor de reglementare de stat în domeniu”, se mai spune în declarație.

Până în prezent, Republica Moldova a avut un calendar moderat, dar echilibrat de creștere a ratelor accizelor pentru toate produsele din tutun, care prevede o creștere medie a accizei cu 15%. Această abordare a asigurat Guvernului venituri bugetare sustenabile și stabile în jur de 11% anual, dar și predictibilitate pentru operatorii economici și menținerea comerțului ilicit (contrabandă și contrafacere) la niveluri reduse.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău