Ora de Live cu Traian de la Castel Mimi, unde va avea loc o cină la lumina lumânărilor, dedicată Orei Pământului

21 Mart. 2024, 17:01
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
21 Mart. 2024, 17:01 // Slider //  MD Bani

Colegul nostru, Traian Stoianov, a mers la Castel Mimi, acolo unde duminică va avea loc un eveniment exclusiv în ţara noastră. Pentru câteva ore, toate aparatele electrice şi lumina va fi deconectată la Castel Mimi, iar locul becurilor LED va fi luat de zeci de lumânări de diferite dimensiuni.

Evenimentul care va fi organizat în data de 24 martie, începând de la ora 19.00, se aliniază mişcării internaţionale prin care se doreşte economisirea energiei electrice şi reducerea emisiilor de carbon în atmosferă.

„În curtea castelului se vor stinge toate luminile, chiar și în restaurant, iar drumul pe care vor merge oaspeţii va fi ghidat de lumânări, chiar de la intrarea Castelului. În restaurantul „Bufnița Albă” oaspeții vor fi așteptați cu un pahar de spumant de la Castel Mimi, ca un bun venit”, susţine Tudor.

Cina enograstronomică cu bucate delicioase şi vin select va fi întreţinută cu muzică live, interpretată la harpă, la lumina lumânărilor.

„Pe lângă atmosfera de poveste care va fi aici, bucătarii noștri au făcut și un meniu atent selectat. Fiecare fel de bucate va fi servit cu un pahar de vin. Spre exemplu starterul, tartar de somon, va fi servit cu un Sauvignon Blanc 2022. La antre vom avea risotto cu ciuperci, servit cu Rose de Bulboaca. Felul principal este iepure cu fistic, cu un pahar de vin Rara Neagră, din soi de viță autohton. La desert vom avea parfait de halva cu pomuşoare de pădure, servit cu Vişinată Domnească”, spune Anastasia.

Detalii despre eveniment şi preţuri aflaţi la numărul de telefon 062 00 1893

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ