Pana în aer: Un avion cu peste o sută pasageri a rămas fără combustibil la granița cu Germania

20 Nov. 2023, 10:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Nov. 2023, 10:10 // Actual //  Lupu Eduard

Un Airbus A320 în proprietatea companiei aeriene britanice Easyjet a fost implicat într-o situație de urgență la granița dintre Germania și Elveția. Aflat într-un zbor de la Nisa către Geneva, avionul a confruntat turbulențe severe, ceea ce a determinat piloții să renunțe la prima încercare de aterizare. Pe măsură ce treceau peste granița germană, echipajul a constatat că rezervorul Airbus A320 era a aproape gol, impunând o necesitate imediată de a găsi o soluție rapidă și sigură pentru a face față acestei situații critice.

După aterizarea întreruptă de la Geneva, zborul U21326 a vizat inițial o aterizare de siguranță pe aeroportul din Basel, dar a trebuit să renunțe la aterizare din cauza rafalelor puternice de vânt. Avionul tocmai intrase în spațiul aerian german când piloții și-au dat seama că o întoarcere la Basel era imposibilă din cauza lipsei de kerosen.

Airbus A320 a decolat inițial conform planului de la Nisa, marți seara, în jurul orei 18:30, apoi a zburat peste Alpi. O oră mai târziu, totuși, rafale de vânt peste Lacul Geneva au fost atât de puternice încât Airbus A320 a oprit din nou la mai puțin de 400 de metri deasupra solului și s-a întors spre nord, spre Basel, relatează ksta.de, citat de StiriDiaspora.

Cu toate acestea, aeronava Easyjet a fost nevoită să renunțe la aterizarea la Basel din cauza unei furtuni. Avionul s-a îndreptat spre Germania, când echipajul  a primit un mesaj de avertizare din cauza nivelului scăzut de combustibil.

Piloții au declarat o urgență aeriană în jurul orei 20:00 și nu au mai putut reveni la Basel, după cum arată înregistrările serviciului de date de zbor „Flightradar24”. Prin urmare, echipajul s-a văzut nevoit să aterizeze de urgență pe aeroportul din Zurich în jurul orei 20:20. Easyjet nu a oferit inițial alte informații despre incident.

Potrivit echipajului, în acest moment aeronava avea combustibil doar pentru încă 18 minute de zbor, presupunând că condițiile pentru Airbus A320 ar fi fost optime. În cazul unor turbulențe severe sau al unor restricții ulterioare din cauza furtunii, consumul de kerosen ar fi putut fi semnificativ mai mare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău