Parlamentul dă în chirie parcarea agenților economici din zonă. Propunerea lui Ceban rămâne nerealizată

20 Iul. 2021, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
20 Iul. 2021, 16:46 // Actual //  Otilia Cotruța

Secretariatul Parlamentului anunță persoanele juridice din apropierea Legislativului despre faptul că oferă spații de arendă a parcării până la sfârșitul anului curent, cu posibilitatea de a fi prelungit contractul, deși mai bine de un an în urmă, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunța fastuos despre un posibil parteneriat dintre Primăria Capitalei și Parlament, care să ofere trei etaje din cinci municipalității, pentru a construi parcări publice. Responsabilii de la Parlament spun astăzi că acest lucru nu este posibil din mai multe motive tehnice.

Astăzi, Secretariatul Parlamentului a anunțat că oferă posibilitatea de închiriere contra cost, în bază de contract a unui număr limitat de locuri de parcare pentru perioada iulie-decembrie 2021, cu posibilitate de extindere a relațiilor contractuale pentru anul 2022, în incinta clădirii Direcției Transport, amplasată pe strada An. Corobceanu, 10 din Capitală, scrie Realitatea.md.

Mai exact este vorba de un spațiu de 14 metri pătrați per vehicul în construcție capitală, cu încălzire în perioada rece a anului. Costuri lunare estimative ajung la circa 1 600 de lei, care includ și plata pentru serviciile comunale, inclusiv TVA.

Solicitați de Realitatea.md, pentru a preciza dacă este vorba de parcarea pe care Ion Ceban dorea să o transforme în una publică, în urma unui parteneriat cu Legislativul, responsabili din cadrul Serviciului de presă al Parlamentului, Svetlana Rudenco a confirmat că anume despre această parcare este vorba, doar că nu corespunde parametrilor tehnici pentru a putea fi destinată „publicului larg”.

„Garajul Parlamentului tradițional oferă servicii de parcare în incinta clădirii Direcției Transport a Parlamentului, de care de regulă beneficiază, în bază de contract, entitățile situate în proximitatea garajului Parlamentului. Astfel, noul anunț urmărește atragerea persoanelor juridice interesate de închiriere contra cost (în bază de contract) a unui număr limitat de locuri de parcare. Cât privește perspectiva deschiderii unei parcări auto publice cu plată, pe ore, în clădirea garajului Parlamentului (nivelele 3, 4, 5), aceasta a fost examinată de un grup comun de lucru format din specialiștii INCP „Urbanproiect” și reprezentații administrației garajului Parlamentului. S-a constatat că rampa de acces nu permite deplasarea automobilelor în două sensuri opuse concomitent, ceea ce face complicată o eventuală  folosire a spațiilor la nivelele 3-5 pentru parcări pe timp scurt – pe ore”, ne-a spus Rudenco.

De asemenea, Svetlana Rudencă a menționat că, folosirea semafoarelor în perimetrul parcării e posibilă, dar „mișcarea unui număr mare de automobile poate negativ să influențeze asupra traficului și timpului de intrare-ieșire. Prin urmare, pentru asigurarea unui circuit de mașini normal, clădirea ar urma să fie adaptată din punct de vedre tehnic. Astfel, recomandarea grupului de lucru a constat în folosirea parcării cu plată pe termen lung, în detrimentul celei publice – pe oră.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală