Parlicov îngroapă securea războiului! Ar putea merge la Gazprom să prezinte noii membri desemnați la Moldovagaz

08 Nov. 2024, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Nov. 2024, 11:36 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a lăsat să se înțeleagă că ar putea călători la sediul Gazprom pentru a prezenta noii membri desemnați în Consiliul de Administrație al Moldovagaz. Parlicov a explicat că, deși Gazprom și-a exprimat dorința de a-i cunoaște pe candidați – Dorin Junghietu (președinte), Vadim Ceban (vicepreședinte), Eduard Calancea și Radu Mandraburca – înainte de votul de aprobare, compania a refuzat o întâlnire propusă anterior la un forum gazier din Sankt Petersburg.

„Noi dorim să soluționăm problema pe cale amiabilă, nu să ne confruntăm cu Gazprom,” a subliniat Parlicov într-o emisiune RLive, adăugând că obiectivul este ca Moldovagaz, o întreprindere strategică, să funcționeze stabil și eficient. „Interesul nostru este ca Moldovagaz să nu intre în haos, iar activitatea companiei să nu fie lăsată de izbeliște,” a afirmat ministrul, indicând că deblocarea situației este necesară pentru a evita o posibilă administrare specială, care rămâne ultima soluție.

Potrivit ministrului, proiectul cu amdinistrarea externă există, însă nu a fost înregistrat în Parlament.

„Noi vom încerca să soluționăm problema pe cale amiabilă, nu să ne războim cu Gazprom. Nu este așa de simplu să institui administrare externă. Eu cred că în următoarele săptămâni vom găsi o soluție cu Gazprom. Însă dacă nu se va aunge la un compromis, va trebui să găsim alte alternative. (…) Sunt mai multe probleme pe care urmează să le abordăm cu cei de la Gazprom, inclusiv ce a livrărilor de gaz de la 1 ianuarie 2025. Una este când discuțiile au loc pe poziții de forță și alta e când sunt soluționate în regim lucrativ”, a detaliat, Parlicov.

Pe 25 septembrie, urma să fie stabilit un nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz, dar Ceban a rămas interimar, în lipsa unei decizii a Consiliului de Observatori. Acest consiliu are șase membri: patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova, iar deciziile se iau cu cel puțin cinci voturi, ceea ce complică luarea unei hotărâri clare.

Moldovagaz este controlată majoritar de Gazprom (50%), urmată de Agenția Proprietății Publice (35,3%) și Tiraspoltransgaz (13,14%). Conform datelor financiare, compania a înregistrat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, comparativ cu pierderile de 323 milioane de lei în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 11:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 11:16 // Actual //  Ursu Victor

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a confirmat că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Parlicov, va avea o întâlnire cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a discuta despre tranzitul gazelor naturale către regiunea transnistreană. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, difuzată miercuri, 20 noiembrie, Recean a subliniat importanța subiectului, menționând că Ucraina nu este singura cale pentru transportul gazelor către această regiune.

„Este un subiect foarte serios și este legat de tranzitul gazelor pentru regiunea transnistreană. Ucraina nu este singura cale de a transporta gazele către regiunea transnistreană”, a declarat prim-ministrul, clarificând că autoritățile moldovene sunt în căutarea unor soluții alternative.

În prezent, Republica Moldova dispune de stocuri suficiente de gaz pentru perioada până la sfârșitul lunii decembrie, iar până la finele lunii noiembrie se preconizează achiziționarea volumelor necesare pentru luna ianuarie 2025. Aceste discuții cu Gazprom vor juca un rol important în asigurarea securității energetice a țării pe termen mediu.

Această întâlnire vine într-un moment delicat pentru sectorul energetic din Republica Moldova, având în vedere dificultățile legate de conducerea Moldovagaz.

Pe 25 septembrie, noul Consiliu de Administrație al Moldovagaz trebuia stabilit, dar Ceban a rămas interimar din lipsa unui acord în Consiliul de Observatori, format din șase membri (patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova), unde deciziile necesită minimum cinci voturi, complicând procesul decizional.

Moldovagaz este deținută în proporție de 50% de Gazprom, 35,3% de Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova și 13,14% de Tiraspoltransgaz. Conform datelor financiare, compania a obținut un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, în contrast cu pierderile de 323 milioane de lei înregistrate în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău