Parlicov și Miller, față în față: Ceban anunță momentul întâlnirii cu șeful gigantului Gazprom

12 Nov. 2024, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Nov. 2024, 10:19 // Actual //  Ursu Victor

Conducerea Ministerului Energiei din Republica Moldova, inclusiv ministrul Victor Parlicov, ar putea călători la Sankt Petersburg la sfârșitul lunii noiembrie, pentru o întâlnire cu reprezentanții Gazprom. În cazul în care deplasarea fizică nu va fi posibilă, întâlnirea ar putea avea loc prin videoconferință, a declarat Vadim Ceban, președintele interimar al Moldovagaz, în cadrul unei emisiuni la Exclusiv TV.

În cadrul întâlnirii, ar urma să fie prezentați oficial noii candidați pentru conducerea Moldovagaz: Dorin Junghietu pentru funcția de președinte și Eduard Calancea pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație, înainte de votul de aprobare. Ceban a subliniat că Gazprom, având o prezență globală în diverse consilii de administrație, de la companii din Africa până în Asia, urmează o tradiție corporativă care prevede prezența fizică a reprezentanților în cadrul companiei.

Propunerea de la Chișinău pentru un nou președinte și vicepreședinte al Moldovagaz a necesitat o introducere formală la Gazprom. „Gazprom mă cunoaște pe mine și pe Radu Mândraburcă, însă pe noul președinte propus de Chișinău dorește să îl cunoască, să înțeleagă prioritățile și planurile sale în cadrul companiei,” a adăugat Ceban. Întâlnirea ar putea avea loc în ultima săptămână a lunii noiembrie, fie printr-o vizită fizică, fie prin videoconferință, dacă nu se va reuși deplasarea.

Pe 25 septembrie, noul Consiliu de Administrație al Moldovagaz trebuia stabilit, dar Ceban a rămas interimar din lipsa unui acord în Consiliul de Observatori, format din șase membri (patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova), unde deciziile necesită minimum cinci voturi, complicând procesul decizional.

Moldovagaz este deținută în proporție de 50% de Gazprom, 35,3% de Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova și 13,14% de Tiraspoltransgaz. Conform datelor financiare, compania a obținut un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, în contrast cu pierderile de 323 milioane de lei înregistrate în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:28 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina a pierdut cel puțin 770 de milioane de dolari în urma unor contracte internaționale de armament neexecutate sau parțial onorate, potrivit unei investigații realizate de Financial Times. Sumele, plătite în avans de-a lungul celor peste trei ani de război cu Rusia, au fost destinate achiziției de arme și muniții esențiale pentru front, însă marfa fie nu a fost livrată, fie a fost incompletă sau de calitate inacceptabilă.

Potrivit sursei citate, aceste pierderi reprezintă o parte semnificativă din bugetul anual al Ucrainei pentru înarmare, estimat între 6 și 8 miliarde de dolari. Problemele au apărut atât din cauza furnizorilor străini, cât și a posibilelor abateri și nereguli interne în procesul de achiziții.

Autoritățile ucrainene investighează zeci de contracte semnate cu brokeri internaționali de armament. În unele cazuri, au fost deschise dosare penale pe numele unor oficiali din Ministerul Apărării, printre care Toomas Nahkur și Oleksandr Liev, responsabili de politica tehnico-militară. Cei doi, împreună cu reprezentanți ai companiei „Lvivskii Arsenal” și ai unei firme străine, sunt suspectați că ar fi încercat să delapideze circa 36,2 milioane de dolari dintr-un contract pentru achiziția a 100.000 de obuze de mortier din Croația. Suma de 12,5 milioane dolari, plătită în avans, ar fi fost deturnată de intermediari pentru activități fără legătură cu livrarea armamentului.

Ambii oficiali neagă acuzațiile și susțin că acționau sub presiune extremă, având ca prioritate găsirea rapidă a muniției, în contextul unui război în desfășurare.

Potrivit Ministerului Apărării, se fac demersuri pentru recuperarea în instanță a 309 milioane dolari din plățile în avans efectuate în cadrul unor contracte considerate între timp imposibil de onorat. Alți 460 de milioane de dolari ar putea fi recuperați prin negocieri amiabile cu furnizorii.

Unul dintre aceste procese a fost câștigat recent de Ucraina la arbitrajul de la Viena, împotriva companiei americane OTL Imports, fondată în 2020 de tânărul antreprenor Tanner Cook. În 2022, compania a încasat un avans de 17,1 milioane dolari pentru furnizarea de muniție, însă nu a livrat niciun produs.

Ancheta FT arată că în prima jumătate a anului 2022, prețurile la muniția de calibru sovietic au crescut de patru ori din cauza cererii explozive. În acel context, Cook ar fi promis livrări din Serbia, printr-o intermediere cu firma ucraineană de stat „Progres”, dar anchetele arată că firma sa nu avea licențele necesare pentru export.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO