Participanții la cursul de formare continuă „Eficiența Energetică a Clădirilor Publice” au primit certificatele

22 Feb. 2023, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2023, 15:33 // Actual //  MD Bani

Participanții cursului de formare continuă destinat formatorilor și auditorilor energetici calificați automat pentru categoria Clădiri, organizat de USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Security Activity – MESA) în colaborare cu Agenția pentru Eficiență Energetică și Centrul de Formare Continuă al UTM, și-au primit certificatele de calificare, în cadrul ultimei sesiuni de instruire.

Cursul a avut o durată de 10 zile și a fost constituit din activități teoretice și practice care au avut scopul să actualizeze cunoștințele și formarea continuă a auditorilor energetici – calificați automat în Registrul electronic al auditorilor energetici și care vor fi potențiali formatori în cadrul programelor de formare a auditorilor energetici pentru categoria Clădiri, implementate de Centrul de Formare Continuă ,,Eficiența Energetică a Clădirilor Publice” (CFC EECP).

Pe perioada cursului, auditorii energetici au beneficiat de acțivități practice cu vizite în teritoriu și au primit suport  din partea formatorilor pentru a efectua calcule tehnice și financiare în vederea efectuării unui audit energetic model.

,,Fondul de clădiri este cel mai mare consumator de energie din țară, respectiv, prezintă cel mai mare potențial de eficientizare a consumului de energie. Rolul auditorilor energetici în vederea valorificării acestui potențial este foarte important. De calitatea rapoartelor de audit energetic depinde reușita multor proiecte aplicate pentru finanțare și chiar calitatea viitoarelor lucrări, dar și modul de utilizare a banilor publici. Astfel, prin misiunea pe care o are, Agenția își propune să se implice activ în vederea asigurării calității auditurilor energetice și să ofere suport auditorilor acolo unde este necesar” a menționat directorul AEE.

Agenția pentru Eficiență Energetică informează că, la momentul actual, în Registrul electronic al auditorilor energetici sunt înregistrați 57 de specialiști la categoria Clădiri, 22 specialiști la categoria Industrie și 20 de specialiști la categoria Transport.

Registrul electronic al auditorilor energetici poate fi consultat AICI.

Agenția pentru Eficiență Energetică este instituția responsabilă de implementarea prevederilor Regulamentului cu privire la auditorii energetici și auditul energetic, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 676/2020, precum și de calificarea și înregistrarea auditorilor energetici în Registrul electronic al auditorilor energetici conform prevederilor regulamentului menționat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău