(VIDEO) Maia Sandu consultă CCM dacă poate dizolva Parlamentul la trei luni de la demisia Guvernului Chicu

29 Mart. 2021, 16:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
29 Mart. 2021, 16:06 // Actual //  Fetco Veronica

Președinta țării, Maia Sandu, se va adresa la Curtea Constituțională (CCM) pentru a se expune dacă poate dizolva Parlamentul prin decret prezidențial, după ce s-au scurs trei luni de la demisia Guvernului Chicu, iar învestirea unui nou Executiv nu a fost posibil din lipsa unui consens politic.

Potrivit președintei, după ultima tentativă din data de 25 martie curent, de învestire a unui nou Cabinet de miniștri, care a eșuat, s-a consumat termenul prevăzut în Constituție, iar prerogativa acum este în mâna președintelui țării de a decide în privința dizolvării Parlamentului și declanșării alegerilor parlamentare anticipate, scrie realitatea.md.

Este competența Curții Constituționale de a constata aceste efecte. Sesizarea este depusă în aceste momente la CCM”, a anunțat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Amintim că, după ultima tentativă de a învesti un nou Guvern, șefa statului a organizat vineri, 26 martie și astăzi consultări cu partidele parlamentare. Majoritatea parlamentară declarată PSRM-Partidul Șor-Pentru Moldova i-a reiterat Maiei Sandu că doresc ca aceasta să-l nominalizeze pe candidatul propus de ei la funcția de prim-ministru. PDM, Pro Moldova și Platforma DA pledează pentru un Guvern anti-criză, care ar urma să redreseze situația financiară și pandemică din țară, pe când PAS dorește declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău