Pe ce bani trăiește Natalia Gavrilița: Eu am economii. Salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge

24 Dec. 2021, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 10:01 // Actual //  MD Bani

Premierul Natalia Gavrilița a fost invitata emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, unde a vorbit despre salariu, economii, dar și despre factura la gaz despre care nu dorește să ofere detalii și desigur, despre majorarea salariilor judecătorilor.

În cadrul emisiunii, șefa Guvernului a recunoscut că salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge să trăiască și că își acoperă cheltuielile din economiile pe care le are din perioada în care lucra peste hotare.

„Eu am economii, dar am și o pasiune pentru sectorul public. Am lucrat în străinătate am pus bani de-o parte, apoi am revenit în sectorul public după care iar am plecat”, a explicat Natalia Gavrilița.

De asemenea, Natalia Gavrilița a fost întrebată despre salariile unor funcționari publici, care ridică și peste 100 de mii de lei pe lună, șefa Executivului nu a mai spus despre necesitatea revizuirii și, eventual, reducerii acestora.

„Noi nu credem în reducerea salariilor,  ci în creșterea salariilor și  responsabilizarea celor cu salarii mari. Dacă vrem să eliminăm corupția, trebuie să asigurăm salarii mari. Am început un proces de responsabilizare a autorităților de reglementare, pentru că ei au salarii mari, de deciziile acestor autorități depinde economia țării, administrarea politică și juridică a țării, aceste salarii sunt justificate dacă aceste persoane nu sunt implicate în acte de corupție. Am inițiat un grup de lucru pentru revizuirea întregului sistem sa salarizare”, a spus Natalia Gavrilița.

În ceea ce privește salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC), inițiativă care a generat un val de revolte în societate, acestea ar putea fi totuși majorate dar nu cu cât s-a vrut inițial.

„În ceea ce ține de salariile judecătorilor de la CC, era vorba despre mai multe amendamente care țineau de valoarea de referință, clasa de salarizare și sporurile la salariu. Avizul negativ al Guvernului a fost pe amendamentul ce viza sporul salarial. Decizia Parlamentului a fost să nu întoarcă acest amendament la Guvern și să reexamineze celelalte două amendamente”, a declarat Natalia Gavrilița.

Anterior, Parlamentul a aprobat unele amendamente la Legea bugetar-fiscală pentru anul viitor, printre care se prevedea și majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională cu până la 100%. Sau până la peste 80 de mii de lei.  Amendamentul respectiv a fost votat chiar dacă a fost avizat negativ de Guvern și a generat reacții critice din partea societății civile. Ulterior, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit  Parlamentului Legea respectivă.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău