Pe cine se poate baza Europa în războiul global al semiconductoarelor?

13 Dec. 2022, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Dec. 2022, 10:18 // Actual //  MD Bani

În lupta pentru supremaţie la nivel mondial în domeniul vital al semiconductoarelor, în care cei mai importanţi combatanţi sunt SUA şi China, Europa trebuie să-şi creeze un ecosistem care s-o ajute să ajungă la autosuficienţă, scrie ZF.

Germania ar putea deveni ma­rele producător de semiconductoare al Europei graţie investiţiilor aflate în curs în această industrie, a declarat recent cancelarul Olaf Scholz, po­trivit Reuters. Astfel, țara face eforturi majore pentru a-şi consolida producţia de semiconductoare.

Sectoarele de microelectronice şi semiconductoare ale ţării sunt orga­nizate în puternice clustere regionale. În clusterul din jurul Dresdei, apro­ximativ 200 de companii activează în sectorul semiconductoarelor.

Ambiţiile Germaniei din dome­niul producţiei de semiconductoare atrag proiecte din ce în ce mai numeroase şi mai mari în condiţiile în care continentul se luptă să-şi asigure siguranţa aprovizionării şi suverani­tatea tehnologică pe viitor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Gigantul american Intel a selec­tat în martie 2022 Magdeburg drept lo­caţie pentru viitoarele sale unităţi europene de producţie de semicon­ductoare. Bosch a investit un miliard de euro în unitatea de producţie din Dresda. Fabrica este prima facilitate complet digitalizată de producţie de semiconductoare din Europa. Pro­ducătorul american Globalfoundries şi-a anunţat intenţia de a-şi dubla capacitatea unităţii din Dresda, într-o investiţie de peste un miliard de euro. Acesta vizează investiţii de 1,1-2,4 miliarde de euro în următorii ani. Infineon intenţionează să investească 2,4 miliarde de euro la unitatea din Dresda în următorii ani, iar produ­cătorul american Vishay vrea să-şi extindă producţia din Iztehoe.

Şi Spania are ambiţii de a deveni lider în industrie. În noiembrie, pre­mierul spaniol Pedro Sanchez s-a în­tâlnit cu reprezentanţi ai Samsung în Coreea de Sud pentru a atrage in­vestiţii.

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală