Pentru prima oară, cancelarul german Olaf Scholz îl ameninţă pe Putin: Nu îndrăzniţi să ne atacaţi

29 Mart. 2022, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2022, 10:38 // Actual //  MD Bani

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că invazia Ucrainei reprezintă „întoarcerea la imperialism”. Scholz a lansat o serie de avertismente la adresa Moscovei.

„Cu toţii trebuie să ne pregătim pentru faptul că avem un vecin care foloseşte violenţa. Şi trebuie să împiedicăm ca acest lucru să devină un cod de practică”, a declarat Scholz în timpul unei emisiuni TV, potrivit CNN.

Germania discută achiziţionarea unui sistem de apărare antirachetă, a spus Scholz. De asemenea, Scholz a lansat o serie de avertismente la adresa Moscovei: „Nu îndrăzniţi să ne atacaţi”.

Deşi „Zelenski are dreptate să ceară ajutorul tuturor celor din lume”, a spus Scholz, „nu ne vom angaja cu forţe militare – chiar dacă le numiţi trupe de menţinere a păcii – şi nu vom stabili o zonă de interdicţie aeriană”. Astfel de măsuri ar fi începutul unei „confruntări uriaşe între NATO şi Rusia”, a adăugat el. „NATO nu va face parte din acest război”, a spus el.

NATO se pregăteşte pentru măsuri drastice în cazul în care Rusia ar folosi arme biologice şi chimice, a declarat Scholz, transmite ZF.

„Este posibil ca utilizarea armelor biologice şi chimice să nu se întâmple”, a spus el, dar a lansat un avertisment direct către Rusia: „Nu îndrăzniţi să o faceţi”.

Realitatea Live

Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!