Transnistria se confruntă cu un risc real de a rămâne fără gaz, în condițiile în care viitorul tranzitului de gaze naturale prin Ucraina este incert, a declarat președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Moldova Live.” Potrivit lui, conform contractului actual, regiunea transnistreană utilizează 5,7 milioane de metri cubi de gaz pentru producerea de energie electrică, care este livrată pe malul drept al Nistrului. Obiectivul autorităților de la Chișinău este să mențină aceste volume pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie.
„Suntem în discuții constante cu Vestmoldtransgaz, operatorul de sistem, și cu partenerii ucraineni pentru a găsi soluții de menținere a tranzitului,” a subliniat Vadim Ceban. Situația este complicată de faptul că acordul de operare între Rusia și Ucraina pentru punctul de tranzit Sudja, crucial pentru regiune, este neclar. „În decembrie vom ști mai multe despre soarta acestui punct de tranzit și despre tarifele de tranzit,” a adăugat el.
Pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului, Moldovagaz asigură că alimentarea cu gaz va continua fără întreruperi. Însă, pentru malul stâng, există mai multe scenarii, în cazul în care tranzitul prin Ucraina nu va fi asigurat. O soluție tehnică ar fi furnizarea gazului prin Ucraina și România, capacitățile tehnice fiind disponibile. Problema majoră rămâne, însă, cine va acoperi costurile acestor livrări.
Vadim Ceban a menționat că Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul companiei Energocom, să acopere volumele de gaz, iar Tiraspoltransgaz, compania din regiunea transnistreană, să achite.