Peste 20 de companii au început instruirile în cadrul Academiei Exportatorilor

19 Oct. 2022, 16:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Oct. 2022, 16:55 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Peste 20 de companii au început pe 19 octombrie 2022, ciclul de instruiri organizate în cadrul programului „Academia Exportatorilor”.

În discursul de deschidere a seminarului, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, a menționat că unul din obiectivele de bază ale instituției camerale este de a facilita procesul de formare a cunoștințelor și competențelor agenților economici în domeniul comerțului internațional, marketingului și digitalizării afacerilor pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional.

„Astăzi Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova dă start celei de-a V-a ediții a Programului de instruire „Academia Exportatorilor”. Este îmbucurător faptul că în fiecare an interesul din partea mediului de afaceri din cele mai diverse domenii (agricultură și produse alimentare, construcții, servicii de inginerie, textile, vinificație, etc) pentru astfel de programe de instruire este în creștere. Totodată, vreau să încurajez antreprenorii să continue să-și îmbunătățească cunoștințele, participând la programe de instruire, pentru a fi mai competitivi ” a menționat Sergiu Harea.

Președintele CCI a RM a specificat și că „Academia Exportatorilor” reprezintă un punct de start pentru a susține companiile în parcursul lor de accesare a piețelor externe. Pe lângă acest program, CCI a RM oferă și alte servicii precum sunt consultațiile individuale pentru elaborarea strategiilor de export, identificarea partenerilor de afaceri, dezvoltarea planului de afaceri. De asemenea, un instrument eficient de promovare sunt expozițiile internaționale și misiunile economice. Chiar în perioada apropiată CCI a RM va organiza expoziția cu genericul „Moldova prezintă” la Iași, România, iar la începutul lunii februarie 2023, va relansa Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”.

Programul de instruire „Academia Exportatorilor” include o serie de instruiri tematice referitor la marketingul internațional, reglementările și procedurile vamale de export, elaborarea și negocierea contractului de export, accesul la surse de finanțare pentru export, etc.

Seminarele vor fi organizate atât în format online, cât și cu prezență fizică, în perioada 19 octombrie- 09 noiembrie 2022.

La instruiri participă directorii și managerii comerciali, responsabili de activitățile de export în cadrul întreprinderilor din orice sector al economiei naționale.

La finalul cursului, beneficiarii vor primi certificate de participare, prezentările și înregistrările video ale instruirilor.

Anual, în cadrul Centrului de Formare Antreprenorială al CCI a RM, sunt instruiți peste 2.000 de beneficiari, la cursuri precum: EUREM – Manager Energetic European; Traininguri corporative; Operațiuni import-export; etc.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO