Peste 20 de companii au început pe 19 octombrie 2022, ciclul de instruiri organizate în cadrul programului „Academia Exportatorilor”.
În discursul de deschidere a seminarului, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, a menționat că unul din obiectivele de bază ale instituției camerale este de a facilita procesul de formare a cunoștințelor și competențelor agenților economici în domeniul comerțului internațional, marketingului și digitalizării afacerilor pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional.
„Astăzi Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova dă start celei de-a V-a ediții a Programului de instruire „Academia Exportatorilor”. Este îmbucurător faptul că în fiecare an interesul din partea mediului de afaceri din cele mai diverse domenii (agricultură și produse alimentare, construcții, servicii de inginerie, textile, vinificație, etc) pentru astfel de programe de instruire este în creștere. Totodată, vreau să încurajez antreprenorii să continue să-și îmbunătățească cunoștințele, participând la programe de instruire, pentru a fi mai competitivi ” a menționat Sergiu Harea.
Președintele CCI a RM a specificat și că „Academia Exportatorilor” reprezintă un punct de start pentru a susține companiile în parcursul lor de accesare a piețelor externe. Pe lângă acest program, CCI a RM oferă și alte servicii precum sunt consultațiile individuale pentru elaborarea strategiilor de export, identificarea partenerilor de afaceri, dezvoltarea planului de afaceri. De asemenea, un instrument eficient de promovare sunt expozițiile internaționale și misiunile economice. Chiar în perioada apropiată CCI a RM va organiza expoziția cu genericul „Moldova prezintă” la Iași, România, iar la începutul lunii februarie 2023, va relansa Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”.
Programul de instruire „Academia Exportatorilor” include o serie de instruiri tematice referitor la marketingul internațional, reglementările și procedurile vamale de export, elaborarea și negocierea contractului de export, accesul la surse de finanțare pentru export, etc.
Seminarele vor fi organizate atât în format online, cât și cu prezență fizică, în perioada 19 octombrie- 09 noiembrie 2022.
La instruiri participă directorii și managerii comerciali, responsabili de activitățile de export în cadrul întreprinderilor din orice sector al economiei naționale.
La finalul cursului, beneficiarii vor primi certificate de participare, prezentările și înregistrările video ale instruirilor.
Anual, în cadrul Centrului de Formare Antreprenorială al CCI a RM, sunt instruiți peste 2.000 de beneficiari, la cursuri precum: EUREM – Manager Energetic European; Traininguri corporative; Operațiuni import-export; etc.