Desert, grătar și aperitive de 2,75 milioane de lei la ministerul lui Bolea! Reacția de la Agricultură

20 Feb. 2024, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2024, 11:05 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul recentelor știri generate în jurul Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură FAO, dorim să oferim o perspectivă amplă și să subliniem semnificația acestui eveniment pentru Republica Moldova și sectorul său agroalimentar. Este important de menționat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare acordă o mare atenție modului în care sunt prezentate informațiile de interes public și, în acest context, dorim să clarificăm unele aspecte legate de organizarea celei de-a 34-a Conferințe regionale pentru Europa a FAO, se arată în reacția Ministerului Agriculturii la articolul publicat de REALITATEA.MD, „Cinci deserturi, grătar, șapte aperitive… Cât fermierii protestează, la MAIA se caută catering de 2,75 mln de lei”.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și-a exprimat interesul de a fi gazda celei de-a 34 sesiuni a Conferinței Regionale FAO pentru Europa și poartă discuții privind organizarea acestui eveniment important în țara noastră în decursul ultimilor doi ani de zile. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, este recunoscută la nivel mondial pentru eforturile sale de a combate foamea, de a îmbunătăți alimentația și de a promova practici agricole sustenabile. Prin urmare, faptul că Republica Moldova a fost nominalizată ca gazdă pentru acest eveniment prestigios nu numai că subliniază recunoașterea eforturilor țării în domeniul agricol, dar și încrederea comunității internaționale în potențialul nostru de a contribui la discuțiile și soluțiile globale privind securitatea alimentară și agricultura sustenabilă.

Această conferință reprezintă o ocazie unică pentru Republica Moldova de a se alătura unui forum decizional unde 54 de delegații din statele membre ale Uniunii Europene, Caucaz și Asia Centrală, vor stabili bugetul și prioritățile pentru sectorul agricol pe următorii doi ani. Este o platformă valoroasă care permite schimbul de experiențe, cunoștințe și cele mai bune practici, oferind astfel țării noastre acces la inovații și la strategii eficiente care pot îmbunătăți politici și practici naționale.

Mai mult, contribuția semnificativă a FAO, care se ridică la aproximativ 1 milion de dolari SUA anual destinată direct fermierilor moldoveni, reflectă angajamentul continuu al organizației de a sprijini dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din Republica Moldova. Această asistență are un impact direct asupra capacițății noastre de a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, asigurând în același timp securitate alimentară și creștere economică.

Pe lângă beneficiile directe, costurile pentru desfășurarea evenimentului vor fi ajustate având în vedere resursele bugetului național, cerințele specifice de organizare ale Conferinței, precum și potențialul sprijin financiar oferit de donatori. Această investiție reflectă angajamentul Republicii Moldova de a îmbunătăți continuu sectorul său agricol și de a își consolida relațiile internaționale.

Prin urmare, considerăm că organizarea Conferinței FAO este o oportunitate remarcabilă pentru Republica Moldova, și solicităm includerea acestei perspective pentru a asigura o imagine completă și echilibrată în comunicarea publică. În acest sens, contăm pe o colaborare bazată pe respect și înțelegere reciprocă cu toate părțile interesate, pentru a reflecta corect și cu profesionalism importanța acestui eveniment.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău