Dacia a devansat Renault la înmatriculări pe piaţa europeană în luna ianuarie

20 Feb. 2024, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2024, 11:09 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul autoturismelor noi marca Dacia înmatriculate în luna ianuarie în Uniunea Europeană a fost mai mare decât cel al autoturismelor marca Renault, transmite Agerpres, care citează date ale Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Această asociaţie, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că în prima lună din acest an grupul Renault a înmatriculat în total în Uniunea Europeană un număr de 86.071 de autoturisme, în scădere cu 2,9% comparativ cu luna ianuarie 2023. Însă în interiorul grupului Renault, înmatriculările Dacia au crescut cu 7,9% în ritm anual, până la 49.078 unităţi, adică mai mult de jumătate din totalul întregului grup francez, în timp ce înmatriculările de autoturisme marca Renault au scăzut cu 2,9% până la 36.828 unităţi.

Conform aceloraşi date, înmatriculările de autoturisme Dacia în luna ianuarie au fost mai mari decât cele ale mărcilor Fiat (28.029), Citroen (29.997), Mercedes (34.632), Audi (42,886) sau BMW (48.247) şi s-au apropiat la un pas de înmatriculările Peugeot (50.865).

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a mai informat că piaţa auto din Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 12,1% în luna ianuarie 2024, însă piaţa auto din România a înregistrat o creştere modestă de doar 3,8%.

Un număr de 851.690 de autoturisme au fost înmatriculate în luna ianuarie 2024 în Uniunea Europeană, graţie faptului că toate marile pieţe au înregistrat creşteri semnificative, în frunte cu Germania (19,1%), urmată de Italia (10,6%), Franţa (9,2%) şi Spania (7,3%).

Vânzările de automobile electrice noi pe baterie au scăzut în ianuarie cu 42,3% comparativ cu nivelul din luna decembrie, până la 92.741 de unităţi, dar sunt mai mari cu 29% faţă de situaţia din luna ianuarie 2023. Acest trend s-a manifestat în special în Germania şi Franţa, primele două mari pieţe auto din blocul comunitar, unde vânzările de automobile electrice noi pe baterie au scăzut în ianuarie cu 59%, respectiv 46% comparativ cu luna decembrie, dar au crescut cu 24%, respectiv 37% în ritm anual.

În cazul României, datelor centralizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) şi citate de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) arată că volumul de autoturisme noi înmatriculate în România în ianuarie 2024 a crescut cu 4,15% faţă de acelaşi interval din anul anterior, până la 12.733 de unităţi.

În acest sens, clasamentul mărcilor de autoturisme noi este condus, în prima lună a acestui an, de Dacia – cu 3.948 de unităţi, urmată de Toyota – cu 998 de unităţi, Skoda (893), Hyundai (853), Renault (784), Volkswagen (766), Tesla (564), Mercedes (519), Kia (478) şi Ford (417).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
03 Mai 2024, 13:00 // Slider //  Soroceanu Olga

Sergiu Hanganu a deschis pensiunea „Hanul lui Hanganu” în localitatea de baştină, Lalova, raionul Rezina, acum mai bine de 20 de ani. A început ca o afacere de familie, iar ulterior s-a extins. În prezent are angajate şase persoane, iar în perioada de vară numărul lucrătorilor creşte. 

Pensiunea oferă servicii de cazare, cu păstrarea autenticităţii şi a elementelor tradiţionale, moştenite din străbuni, dar şi gastronomie locală. Antreprenorul şi-a modernizat afacerea datorită finanţării nerambursabile obţinute din partea Guvernului Republicii Moldova şi a Uniunii Europene. 

„Cu suportul ODA am accesat mai multe fonduri din mai multe programe: Programul de Ecologizare, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Programul PARE 1+2. Am instalat staţia de epurare care era foarte necesară pentru pensiunea noastră, în valoare de 200 de mii lei. Am participat la programul PARE 1+2, pentru că, copiii au fost plecaţi peste hotare, şi am câştigat proiectul în sumă de 247 mii de lei pentru linia de transformare. Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru fondurile care au fost date pentru Republica Moldova, care au ajuns şi la noi, şi am implementat foarte multe lucruri bune”, susţine antreprenorul. 

„Hanul lui Hanganu” serveşte ca un exemplu al modului în care antreprenorii din Moldova pot valorifica oportunităţile oferite de programele guvernamentale. 

Reamintim că programele Guvernului de sprijin antrepronorial sunt susţinute financiar de către Uniunea Europeană, printr-un acord de grant de 8 milioane de euro, semnat în anul 2023 de către Delegaţia Uniunii Europene şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Pentru a afla mai multe despre programele şi instrumentele de suport antreprenorial gestionate de ODA accesaţi: www.oda.md

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău