Petrolul la 40 de dolari? Analiștii avertizează asupra prăbușirii prețurilor în 2025 dacă OPEC relaxează producția

14 Nov. 2024, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 11:02 // Actual //  Ursu Victor

**Prețurile petrolului ar putea scădea dramatic în 2025 dacă OPEC+ renunță la restricțiile de producție**

Prețurile petrolului ar putea înregistra o scădere semnificativă în 2025, dacă alianța OPEC+ decide să renunțe la actualele reduceri de producție, susțin analiști citați de *CNBC*, conform *News.ro*. Experții anticipează un an dificil pentru piața țițeiului, iar Tom Kloza, director de analiză energetică la OPIS, estimează că în lipsa unui acord de control al producției, prețul petrolului ar putea ajunge între 30 și 40 de dolari pe baril – o scădere de aproximativ 40% față de nivelul actual.

Henning Gloystein de la Eurasia Group avertizează că o relaxare totală a restricțiilor OPEC+ ar putea provoca „un declin abrupt” al prețurilor. Saul Kavonic, analist la MST Marquee, adaugă că această măsură ar putea declanșa un „război al prețurilor” pentru câștigarea cotei de piață.

În prezent, țițeiul Brent se tranzacționează la 72 de dolari pe baril, iar West Texas Intermediate la 68 de dolari. Totuși, este de așteptat ca OPEC+ să mențină temporar reducerea de 2,2 milioane de barili pe zi, adoptată în ultimele trimestre, amânând creșterea producției până la sfârșitul anului.

Pe lângă oferta ridicată din Statele Unite, Canada și Brazilia, și cererea scăzută din China continuă să exercite presiune asupra prețurilor. Analiștii de la Citi prognozează un preț mediu de 60 de dolari pentru Brent în 2025.

Totodată, posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă alimentează temeri privind un nou conflict comercial cu China. Politica sa de stimulare a producției interne de petrol ar putea amplifica oferta, contribuind astfel la o scădere și mai pronunțată a prețurilor pe piața globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău