Două evenimente caracterizează evoluțiile de pe piața de capital pe durata primelor 6 luni ale anului 2022. Volumul hârtiilor de valoare tranzacționate pe piața secundară a crescut cu 354,2 mil. lei sau de peste 40 de ori față de perioada similară a anului trecut, arată datele Bursei de Valori a Moldovei.
„Creșterea se datorează tranzacționării acțiunilor unei bănci comerciale. Acest gen de evenimente sunt obișnuite pentru piața de capital din Republica Moldova, care, fiind practic insignifiantă pentru economia țării, înregistrează schimbări importante sub acțiunea unor tranzacții care vizează hârtiile de valoare emise doar de un singur agent economic. Cel de-al doilea eveniment reprezintă o continuare a încercărilor inițiate anul anterior de către autoritățile administrației locale de atragere a unor fonduri în condiții mai favorabile față de cele oferite de către băncile comerciale, prin plasarea unor obligațiuni. În acest sens, volumul valorilor mobiliare plasate pe piața primară a fost de 65 mil. lei, în creștere cu 57,5 mil. lei sau de peste 8 ori mai mare față de situația din anul trecut pentru același interval calendaristic”, a declarat economistul Viorel Gîrbu pentru infodebit.md.
Respectivele evoluții au dusa la înregistrarea unui volum al tranzacțiilor pe piața de capital, la finele lunii iunie curent, în mărime de 479,4 mil. lei, în creștere de aproape trei ori, față de volumul tranzacțiilor înregistrate în perioada similară a anului trecut, care au fost de 160 mil. lei.
„Piața de capital este una subdezvoltată în Republica Moldova și autoritățile, regretabil, de o perioadă lungă de timp, nu reușesc să crească importanța acestui instrument pentru economie. Cele mai frecvente și ca număr, și ca volum, în special, sunt tranzacționate pe această piață hârtiile de valoare emise de către băncile comerciale, or, piața de capital este menită să ofere oportunități alternative de dezvoltare pentru celelalte sectoare economice, în contrapunere instrumentelor oferite de către băncile comerciale. Așa cum arată lucrurile, atingerea acestui deziderat încă nu este posibilă pentru economia națională”, mai spune Gîrbu.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!