Europa ar putea să se îndrepte cu paşi repezi spre o oprire bruscă a gazului rusesc, un scenariu care ar declanşa raţionalizarea energiei, o inflaţie mai mare şi o recesiune profundă, scrie Bloomberg.
O confruntare privind condiţiile de plată a determinat deja Moscova să închidă robinetele pentru Polonia şi Bulgaria. Având în vedere că oferta este deja redusă, nu va fi nevoie de mult mai mult pentru a şoca pieţele energetice.
Echilibrul de gaze al Europei este „fragil şi există doar o singură întrerupere a aprovizionării înainte ca acesta să se prăbuşească complet”, a declarat analistul Shikha Chaturvedi de la JPMorgan Chase & Co.
Cu excepţia cazului în care procesele pot fi rezolvate pentru a satisface cererile Kremlinului, evitând în acelaşi timp sancţiunile Uniunii Europene, este probabil ca mai multe ţări să fie oprite în zilele sau săptămânile următoare.
Europa depinde de gazul rusesc pentru o cincime din producţia sa de energie, iar o întrerupere minoră s-ar putea răspândi rapid pe întreg continentul. Nivelurile de stocare sunt în prezent la doar 32% din capacitate, faţă de obiectivul de cel puţin 80% necesar pentru a menţine încălzirea locuinţelor şi funcţionarea fabricilor pe durata iernii.
Închiderea Poloniei şi a Bulgariei arată tensiunea. Deşi volumele sunt relativ mici, deficitul a absorbit livrările din Germania şi transporturile de gaze naturale lichefiate. Acest lucru reduce rezerva pentru a face faţă altor perturbări.
Preşedintele Vladimir Putin a decretat ca clienţii de gaz din Europa să plătească în ruble, ceea ce UE spune că încalcă sancţiunile şi a cerut companiilor să continue să plătească în euro – lăsând la latitudinea Kremlinului să refuze sau nu. accepte. În condiţiile în care blocul îşi propune să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cu două treimi în acest an, o oprire bruscă ar veni prea devreme.