Piața imobiliară, în fierbere! Prețurile apartamentelor au crescut cu 470 euro/m² în doar un an

24 Ian. 2025, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 10:06 // Actual //  Ursu Victor

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor apartamentelor în 2024, potrivit analizei realizate de Victor Cernomorcenco de la AccesImobil. Prețul mediu al apartamentelor a crescut cu aproximativ 40%, atingând un nou record istoric de 1.540 euro/m², față de 1.070 euro/m² în 2023, susține Victor Cernomorcenco de la AccesImobil.

Această majorare, echivalentă cu o creștere de 470 euro/m², a fost impulsionată de doi factori principali: ieftinirea creditelor ipotecare și lansarea programului „Prima Casă Plus”. Numărul apartamentelor vândute în Chișinău și suburbii a crescut cu 6,2% față de anul anterior, ajungând la 16.141 de tranzacții, continuând astfel trendul pozitiv din 2023.

Un alt aspect remarcabil al pieței imobiliare din 2024 este creșterea semnificativă a vânzărilor prin credit ipotecar. Aproximativ 42% dintre apartamentele vândute în acest an au fost achiziționate prin credite ipotecare, față de doar 22% în 2023. Numărul total al acestor tranzacții s-a dublat, depășind 6.800 de apartamente.

„Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost motorul de creștere al numărului total de tranzacții și al prețurilor apartamentelor. De asemenea, lipsa stocului de apartamente disponibile pentru vânzare a pus o presiune enormă asupra cererii, ducând la depășirea pragului istoric de 1.500 euro/m²”, a explicat Cernomorcenco.

În pofida scumpirilor, piața imobiliară din Chișinău rămâne stabilă, iar tranzacțiile sunt în creștere. Cu toate acestea, presiunea asupra cererii și lipsa ofertei riscă să mențină trendul ascendent al prețurilor și în anii următori.

Realitatea Live

24 Ian. 2025, 13:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 13:32 // Actual //  Ursu Victor

Pentru Chișinău este extrem de complicat să deschidă discuții cu Rusia privind retragerea trupelor rusești din Transnistria. Moldova se află într-o situație delicată și ar putea pierde „trenul reglementării”, ceea ce ar însemna o stagnare a procesului de soluționare a conflictului din estul țării pe o perioadă de 10-20 de ani, a avertizat istoricul Armand Goșu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Problema este că dacă Moldova nu face nimic, ar putea pierde acest tren al reglementării. Dacă se întâmplă acest lucru, nu vom mai avea decât un ciclu de 10-20 de ani cu Transnistria, menținerea trupelor ruse la Bender și a armamentului de la Cobasna. Este foarte important să fii proactiv și să îți imaginezi scenarii pentru a evita acest blocaj. Din păcate, în acest moment nu cred că Moldova are dorința reală de a face acest lucru”, a spus Goșu.

El a subliniat că actuala conducere a țării pare mai degrabă să încerce să profite de contextul internațional și să obțină „un mic aranjament”, fără a avea o viziune clară pentru o soluție de durată.

„Moldova trebuie să pregătească următoarea etapă. Trebuie să prindă un context internațional favorabil și să se ajute de Ucraina sau America pentru a promova o soluție pentru acest conflict care durează de 35 de ani. Nu mai putem sta pe loc”, a concluzionat istoricul, subliniind urgența unei acțiuni proactive din partea autorităților de la Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală