Pierderi pentru ”elefantul” lui Sturza

15 Sept. 2021, 09:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2021, 09:03 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Elefant Online SA, controlat de omul de afaceri Ion Sturza, compania care administrează platforma elefant.ro cu bonduri de 7,6 mil. lei românești listate la bursa de la Bucureşti şi care urmează să ajungă la scadenţă pe 27 septembrie 2021, a raportat afaceri de 104 mil. lei românești în primul semestru din 2021 şi pierderi nete de 3,8 milioane de lei românești (echivalentul a 775 mii euro).

Spre comparaţie, în prima jumătate din 2020, compania a avut afaceri de 102 mil. lei şi un profit net de 473.000 de lei, potrivit raportului semestrial publicat pe 13 septembrie după închiderea bursei, notează Ziarul Financiar.

Însă într-un comunicat, compania a anunţat că a avut profit în S1/2021, fără să menţioneze valoarea, ci doar că “profitul brut în primul semestru din 2021 a marcat, de asemenea, o creştere medie de 46%, în raport cu perioada similară din ultimele două exerciţii financiare”.

Comunicatul face referire la Elefant Online SA, deci situaţia individuală, la fel cum este raportată la bursa de la Bucureşti. “Elefant Online a obţinut în primele 6 luni din acest an, o valoare a GMV (gross merchandise value) de peste 120 milioane de lei, marcând astfel o creştere medie anuala de 31% la nivelul ultimilor doi ani”, se arată în comunicat.

“Vânzările nete ale companiei au fost într-o uşoară creştere de 2% faţă de perioada precedentă. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor se datorează cărţilor, cărţi limba străină, genţi&accesorii şi nutriţiei”, se arată în raportul semestrial.

EBITDA a scăzut de la 2,9 mil. lei în S1/2020 la 136.186 lei la 6 luni din 2021. “Tendinţele tipice de sezonalitate cu obişnuita creştere a vânzărilor şi rentabilităţii în T3-T4 lasă loc unei îmbunătăţiri până la finalul anului”.

Elefant are bonduri de 7,6 mil. lei pentru care plăteşte o dobândă de 9% plătibilă semestrial. Potrivit datelor Confidas.ro, Elefant SA este deţinută în proporţie de 60,7% de Millennium Gold Resources Limited, înregistrat în Cipru, OLIF BV din Olanda cu 29,4% şi Catalyst Romania Sca Sicar cu 9,92%.

Elefant.ro a pornit ca librărie online în 2009. Acum are zece linii suplimentare de produse, inclusiv mobilă și electronice.

Platforma a fost lansată în iunie 2010 și este cea mai cunoscută investiție a lui Ion Sturza făcută în România, fiind  cel mai mare retailer online de carte de pe piața locală, care în ultimii ani s-a repoziționat ca un mall al familiei.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 11:44
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 11:44 // Slider //  Dumitrita Culiuc

La început de noiembrie, trenul Chișinău-București își va relua circulația, după o pauză de 20 de luni. Cursa a fost sistată în martie 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

Directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, a precizat pentru IPN că, inițial, vor fi două curse pe săptămână, marți și vineri, iar mai târziu, în funcție de numărul de pasageri, numărul curselor ar putea fi suplimentat. Durata călătoriei cu trenul Chișinău-București este în jur de 13 ore.

Oleg Tofilat a spus că relansarea cursei Chișinău-București depinde de mai multe aspecte.

„E nevoie ca CFR (Compania „Căile Ferate Române” – n.red.)  să ne confirme disponibilitatea rețelei. Trebuie să reușim, totuși, cu reparația vagoanelor în termen. Poate să se întâmple ca unele componente n-o să vină la timp”, a specificat directorul CFM.

Oleg Tofilat a adăugat că, tot de la începutul lunii noiembrie, este preconizată și relansarea curselor spre Iași și Odesa, pe trenuri modernizate.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală