Au înființat o cooperativă ca să-și vândă producția în străinătate

15 Sept. 2021, 05:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
15 Sept. 2021, 05:30 // Oameni şi Idei //  bani.md

În anul 2018 cinci producători agricoli au înființat la Sadova, Călărași cooperativa CI Sadecostrug și au construit un frigider de 500 de tone. Scopul a fost identificarea piețelor externe de comercializare a strugurilor de masă, a prunelor, dar și depozitarea produselor agricole ale membrilor cooperativei. Iar administrator a fost numit Gheorghe Arhip. Un tânăr căruia îi plac afacerile din agricultură.

Cooperativa este o entitate agricolă or, ”noi vrem să facem cunoscută producția moldovenească peste tot în lume. Aportul pe care putem să îl aducem la acest capitol este exportul de produse autentice ale producătorilor din Republica Moldova”, a explicat pentru AIPA administratorul cooperativei.

Membrii cooperativei își livrează producția pe piețele din vest, iar cel mai mare volum ajunge în România.

Potrivit lui Arhip, prin înființarea și funcționarea cooperativelor agricole, cel mai mult au de câștigat membrii – fermieri mici și mijlocii, dar asta nu exclude ca printre ei sa fie și fermieri peste medie care s-au integrat și lucrează în cooperativă de mai mulți ani. Pentru ca membrii cooperatori, fermieri mici si mijlocii să aibă rezulte, chiar și prin intermediul unei cooperative este nevoie ca acea cooperativă să aibă o capacitate de negociere mare, sa fie consolidată.

Administratorul afirmă că ajutorul de la stat este foarte important în dezvoltarea afacerilor agricole. Or, subvențiile pentru construcția frigiderului au constituit 3,02 milioane de lei. Accesarea subvențiilor a fost un suport enorm pentru noi, care a contribuit la dezvoltarea grupului nostru, dar și motivarea membrilor pentru a activa în continuare în agricultură. De altfel, un domeniu destul de greu și cu risc sporit”.

Avantajele cooperativei sunt multiple. Gheorghe Arhip precizează că în primul rând este vorba despre optimizarea costurilor de producție și eficientizarea în comun a activităților agricole. Însă, potrivit lui, principalele provocări sunt calamitățile naturale, care de cele mai multe ori influențează calitatea producției și încasările.

În ceea ce privește planurile, administratorul a spus că vrea produse de o calitate mai înaltă și să ramburseze împrumutul la bancă. Iar în încheiere, Arhip a venit cu un sfat pentru cei care se lansează în afacerile din agricultură. ”Să nu le fie frică, succesul urmează indiferent de greutăți”. Totodată, agricultura și fermierii au în continuare mare nevoie de asociere, dar nu doar pe hârtie, ci în cooperative agricole care să-și îndeplinească menirea – de a genera valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor.

Realitatea Live

20 Iun. 2025, 16:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Iun. 2025, 16:30 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Producția industrială a Republicii Moldova a înregistrat o creștere modestă de 1,0% în luna aprilie 2025, comparativ cu aprilie 2024, confirmând tendința pozitivă observată în luna martie. Cu toate acestea, în primele patru luni ale anului, indicatorul rămâne în teritoriu negativ, marcând o scădere de 0,7% față de aceeași perioadă a anului trecut (serie brută), arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea lunară din aprilie a fost puternic influențată de evoluția sectorului energetic, unde producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au crescut spectaculos, cu +88,1% față de aprilie 2024, contribuind cu +5,7% la majorarea totală a producției industriale.

În contrast, industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 5,2%, iar industria extractivă a fost în regres cu 2,3%, aceste sectoare frânând avansul general cu -4,6% și respectiv -0,1%.

Pe seria ajustată sezonier și în funcție de zilele lucrătoare, producția industrială din aprilie a crescut cu 0,4% față de aprilie 2024, determinată tot de creșterea de 2,4 ori în sectorul energetic. Totodată, s-au înregistrat scăderi de -6,8% în industria prelucrătoare și -2,7% în industria extractivă.

Cumulat, în perioada ianuarie–aprilie 2025, producția industrială brută s-a redus cu 0,7%, afectată în principal de scăderea în industria prelucrătoare (-3,5%). Totuși, s-au remarcat creșteri în industria extractivă (+19,9%) și în sectorul energetic (+4,9%).

Pe seria ajustată sezonier, producția industrială a scăzut cu 1,9% în primele patru luni ale anului, din cauza regresului accentuat în industria prelucrătoare (-5,2%), deși industria extractivă a crescut cu 9,5%, iar sectorul energetic a urcat cu 24,8%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO