Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă: Înfrângerea strategică a lui Putin și mizele geopolitice

08 Iun. 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă, iar generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a făcut o paralelă directă cu Ziua Z din 1944, în care aliații au debarcat în Normandia, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofițerul american a spus că contraofensiva Ucrainei are ca scop ”eliberarea teritoriului ocupat pe nedrept de Rusia, o țară agresoare”.

Însă, ținta majoră a Ucrainei este una cu bătaie lungă, așa cum cred generalii americani, aceea că este posibil să se întâmple o ”înfrângere strategică” a regimului lui Putin, potrivit The Economist.

Atunci în 1944, ca și acum, luptele vor determina viitoarea ordine de securitate în Europa. Dar pentru susținătorii occidentali ai Ucrainei, cel puțin, scopul final al războiului este mult mai puțin clar decât a fost pentru Aliați în 1944. Spre deosebire de Germania nazistă, Rusia este o putere nucleară.

Este greu de imaginat capitularea sa completă. Obiectivul declarat al Ucrainei este de a recuceri toate pământurile pe care Rusia le-a confiscat din 2014, restabilind granițele care au fost stabilite în 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat. Iar Ziua Z este aproape, planurile fiind acum pe masă.

Dar chiar dacă armata ucraineană poate realiza acest lucru (și mulți occidentali, în special, au îndoielile lor), există temeri că Rusia ar putea privi un astfel de rezultat ca pe o umilință atât de abjectă încât ar merita să folosească arme nucleare pentru a o evita.

Rezultatul este un obiectiv mult mai vag: ca Ucraina să provoace cât mai multe pierderi și să obțină cât mai multe câștiguri teritoriale pentru a-și întări mâna în timp ce încearcă să ajungă la un modus vivendi cu o Rusia slăbită. Prin acest mod de gândire, un rezultat pozitiv ar fi ca noile brigăzi armate ”occidentale” ale Ucrainei să rupă podul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea sau să se apropie suficient de mult pentru a pune în pericol pozițiile rusești în Crimeea.

Chiar și ținând cont de riscul ca China să ajute cu arme Rusia, totuși generalii americani cred din ce în ce mai mult că este posibil să creeze o „înfrângere strategică” pentru regimul lui Putin.

Trei scenarii privind contraofensiva Ucrainei

Din ce în ce mai mult, conducerea Americii, susținută de unii din Europa, își propune să se asigure că Rusia își pierde atât capacitatea militară, cât și înclinația de a lansa un alt război de agresiune în viitor. „Niciodată nu este un concept greu de înțeles”, spune un oficial occidental.

În ajunul contraofensivei ucrainene, un grup de înalți oficiali occidentali și experți s-au adunat la Ditchley Park în Marea Britanie, pentru a discuta despre cum s-ar putea desfășura războiul. Acolo, s-au discutat trei scenarii posibile.

Primul implică o străpungere a frontului de către ucraineni, o prăbușire a forțelor ruse, poate cu Ucraina chiar amenințând Crimeea. Acest lucru ar putea duce la pierderea puterii lui Putin. Pentru unii, acesta este cel mai bun mod de a restabili pacea în Europa.

Un al doilea scenariu implică pierderi mai limitate ale Rusiei – și perspectiva unor noi înfrângeri dacă războiul continuă – care ar putea fi suficiente pentru a pedepsi Rusia și a-l slăbi pe Putin.

Un al treilea scenariu, mai sumbru, ar fi un impas care îi va permite Rusiei să păstreze cele mai multe teritorii pe care le-a ocupat. Acest lucru ar submina încrederea Occidentului în Ucraina și l-ar încuraja pe Putin.

În ciuda tuturor eșecurilor militare ale Rusiei, spune Alexander Gabuev, de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, un think-tank din Berlin, Putin nu pare să-și fi abandonat intenția de a subjuga întreaga Ucraină, anexând mai mult din teritoriul ei și instalând un guvern marionetă la Kiev.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău