Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă: Înfrângerea strategică a lui Putin și mizele geopolitice

08 Iun. 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă, iar generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a făcut o paralelă directă cu Ziua Z din 1944, în care aliații au debarcat în Normandia, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofițerul american a spus că contraofensiva Ucrainei are ca scop ”eliberarea teritoriului ocupat pe nedrept de Rusia, o țară agresoare”.

Însă, ținta majoră a Ucrainei este una cu bătaie lungă, așa cum cred generalii americani, aceea că este posibil să se întâmple o ”înfrângere strategică” a regimului lui Putin, potrivit The Economist.

Atunci în 1944, ca și acum, luptele vor determina viitoarea ordine de securitate în Europa. Dar pentru susținătorii occidentali ai Ucrainei, cel puțin, scopul final al războiului este mult mai puțin clar decât a fost pentru Aliați în 1944. Spre deosebire de Germania nazistă, Rusia este o putere nucleară.

Este greu de imaginat capitularea sa completă. Obiectivul declarat al Ucrainei este de a recuceri toate pământurile pe care Rusia le-a confiscat din 2014, restabilind granițele care au fost stabilite în 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat. Iar Ziua Z este aproape, planurile fiind acum pe masă.

Dar chiar dacă armata ucraineană poate realiza acest lucru (și mulți occidentali, în special, au îndoielile lor), există temeri că Rusia ar putea privi un astfel de rezultat ca pe o umilință atât de abjectă încât ar merita să folosească arme nucleare pentru a o evita.

Rezultatul este un obiectiv mult mai vag: ca Ucraina să provoace cât mai multe pierderi și să obțină cât mai multe câștiguri teritoriale pentru a-și întări mâna în timp ce încearcă să ajungă la un modus vivendi cu o Rusia slăbită. Prin acest mod de gândire, un rezultat pozitiv ar fi ca noile brigăzi armate ”occidentale” ale Ucrainei să rupă podul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea sau să se apropie suficient de mult pentru a pune în pericol pozițiile rusești în Crimeea.

Chiar și ținând cont de riscul ca China să ajute cu arme Rusia, totuși generalii americani cred din ce în ce mai mult că este posibil să creeze o „înfrângere strategică” pentru regimul lui Putin.

Trei scenarii privind contraofensiva Ucrainei

Din ce în ce mai mult, conducerea Americii, susținută de unii din Europa, își propune să se asigure că Rusia își pierde atât capacitatea militară, cât și înclinația de a lansa un alt război de agresiune în viitor. „Niciodată nu este un concept greu de înțeles”, spune un oficial occidental.

În ajunul contraofensivei ucrainene, un grup de înalți oficiali occidentali și experți s-au adunat la Ditchley Park în Marea Britanie, pentru a discuta despre cum s-ar putea desfășura războiul. Acolo, s-au discutat trei scenarii posibile.

Primul implică o străpungere a frontului de către ucraineni, o prăbușire a forțelor ruse, poate cu Ucraina chiar amenințând Crimeea. Acest lucru ar putea duce la pierderea puterii lui Putin. Pentru unii, acesta este cel mai bun mod de a restabili pacea în Europa.

Un al doilea scenariu implică pierderi mai limitate ale Rusiei – și perspectiva unor noi înfrângeri dacă războiul continuă – care ar putea fi suficiente pentru a pedepsi Rusia și a-l slăbi pe Putin.

Un al treilea scenariu, mai sumbru, ar fi un impas care îi va permite Rusiei să păstreze cele mai multe teritorii pe care le-a ocupat. Acest lucru ar submina încrederea Occidentului în Ucraina și l-ar încuraja pe Putin.

În ciuda tuturor eșecurilor militare ale Rusiei, spune Alexander Gabuev, de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, un think-tank din Berlin, Putin nu pare să-și fi abandonat intenția de a subjuga întreaga Ucraină, anexând mai mult din teritoriul ei și instalând un guvern marionetă la Kiev.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău