PLATFORMA: Cum a funcționat cea mai mare „spălătorie” rusească, cazul Zaharcenko. Moldinconbank, Victoriabank – vizate

13 Iul. 2021, 15:44
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
13 Iul. 2021, 15:44 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În Curtea Presnensky din Moscova, au început audierile asupra celui de-al doilea caz al fostului colonel Zaharcenko, în al cărui apartament au fost găsite 9 miliarde de ruble. Bankierul Vladimir Antonov a fost audiat miercuri. El a spus cine a creat și a controlat cea mai mare platformă de „numerar” din Rusia. „MBH Media” a făcut cunoștință cu mărturia inculpaților în mai multe dosare penale legate de Zakharchenko. Pentru prima dată, aceștia explică cum a funcționat „Platforma” – sistemul ascuns de plăți internaționale prin care s-au spălat miliarde de dolari. Activitatea acestei Platforme a fost susținută de peste o sută de angajați ai băncilor și structurilor financiare.

„Această activitate a fost desfășurată până la 14 august 2019, când în programul Xabber a venit un mesaj prin care îi instruia pe toți angajații să arunce telefoanele mobile acordate anterior. Nu m-am mai dus niciodată la muncă „, așa a descris anchetatorilor fostul operator al băncii Novoye Vremya ultima zi lucrătoare la „Platforma”. A respectat comanda și și-a aruncat telefonul mobil „undeva pe stradă, în drum spre casă”.

Zeci de angajați „Platforma” au primit același mesaj.

Cu o zi înainte, departamentul metropolitan al Comitetului de anchetă din Rusia a deschis un dosar penal privind organizarea unei comunități criminale, care, conform anchetei, din 2011 până în 2019 a adus „în umbră” cel puțin 500 de miliarde de ruble. Ancheta îl vizează pe Valery Razdorozhny, liderul grupului de criminalitate organizată, un prieten al fostului colonel Dmitry Zakharchenko, un atlet și om de afaceri ucrainean, fost coproprietar al lui Novoye Vremya.

Colonelul Ministerului Afacerilor Interne Dmitry Zakharchenko, originar din regiunea Rostov, a fost reținut de FSB din Rusia în septembrie 2016. Ofițerul a fost acuzat de abuz de serviciu și de faptul că a acuzat mită. În plus, conform anchetei, Zakharchenko a obstrucționat procesul justiției. Oamenii legii au găsit 13 apartamente, 14 locuri de parcare în cartierele de elită ale capitalei, patru mașini, o bară de aur de jumătate de kilogram, ceasuri și bijuterii la Zakharchenko și familia sa. Principalele dovezi materiale au fost sumele gigantice de bani în numerar. Familia colonelului păstra 8,5 miliarde de ruble în apartamente, iar încă un miliard de ruble stăteau în conturile polițistului. Drept urmare, colonelul a primit 12 ani și 6 luni pentru mită și obstrucționarea justiției în primul caz. Al doilea caz este în curs de examinare la Curtea Presnensky.

Anchetatorii au găsit un pachet de 100 de mii de dolari ștampilat de banca New Time în apartamentul surorii fostului polițist. Oamenii legii cred că Zakharchenko a primit toți banii pe care i-a găsit drept mită. Deși aceste miliarde au ajuns în bugetul statului, autoritățile încă nu au putut explica proveniența acestor bani. Prin urmare, fostul colonel a fost acuzat în primă sentință de mită sub forma unui card de reducere într-un restaurant de elită.

În al doilea caz, Zakharchenko este acuzat că a acceptat mită din 2007 până în 2016 de la antreprenori care au controlat Ploschadka.

Persoanele care figurează în acest caz

Bancherul fugar Gherman Gorbunțov, care se ascundea în Marea Britanie de acuzațiile de crimă organizată, le-a spus anchetatorilor din Londra despre existența „Platforma”. După arestarea lui Zaharcenko, el a explicat în detaliu cui și cum plăteau mită el și cine au fost partenerii săi. Bancherul a mai vorbit despre legăturile fostului colonel cu principalii prestatori de servicii ai Căilor Ferate Ruse și cu beneficiarii „Platforma” – coproprietari ai grupului de companii din „1520” Andrei Krapivin (a lucrat și ca consilier al șefului Căilor Ferate Ruse – Vladimir Yakunin) , Valerii Markelov și Boris Usherovici. În plus, Gorbunțov i-a denunțat pe foștii săi subalterni – finanțatorii Ivan Stankevich și Dmitry Motorin, care conduceau „Platforma”.

Gherman Gorbunțov

Conform protocolului de la interogatoriu (la dispoziția MBKh Media), Gorbunțov s-a întâlnit cu Markelov și Usherovici în 2004. După această întâlnire, băncile lui Gorbunțov (Interprogressbank, Stolichny Commercial Bank, Inkredbank) au început să deservească conturile oamenilor de afaceri și ale companiilor acestora.

Este vorba de multă muncă – Markelov a controlat aproximativ 400 de firme diferite care au interacționat cu antreprenorii pentru Căile Ferate Ruse. Banii curgeau ca un râu, iar partenerii lui Gorbunțov au achiziționat fiecare câte 50% în Interprogressbank și Stolichny Commercial Bank.

Razdorozhniy a fost, de asemenea, un client major al lui Gorbuntsov.

Anume omul de afaceri ucrainean l-a prezentat bancherului pe colonelul Zaharcenko. Faptul că fugarul și fostul polițist au lucrat împreună este dovedit de casieria neagră a băncilor lui Gorbuțov. Acesta a fost stocat pe un laptop, pe care l-a predat anchetatorilor. Baza de date indică faptul că din 2007 până în 2009, unui utilizator sub numele „«Захар Хитрый»” se transferau lunar 150 de mii de euro.

Dintre inculpații numiți, oamenii legii au reușit să-l prindă doar pe Markelov – el împarte acum o cameră cu Zaharhenko, la Curtea Presnensky din Moscova. Usherovici, Stankevici și Motorin s-au ascuns și au fost incluși pe lista internațională a căutărilor. Krapivin a murit, iar ancheta nu are plângeri împotriva sa. Acești patru, conform anchetei, au plătit mită lui Zaharcenko pentru „protecția” pe care a asigurat-o timp de aproape zece ani.

Pe banca acuzaților au apărut și doi prieteni ai fostului colonel. Este fostul său avocat de încredere, Viktor Belevțov și omul de afaceri Vasili Kritinin. Ancheta le atribuie rolul de intermediari în transferul de mită. Potrivit anchetei, Belevțov, în numele lui Zaharcenko, s-a ocupat de anchetele autorităților de aplicare a legii și fiscale și, de asemenea, a însoțit angajații „Platforma” și persoanele juridice care participă la aceasta pentru interogatorii. Kritinin a fost listat ca director nominal al mai multor companii „Platforma”.

Gorbunțov nu a dat mărturii în zadar. Potrivit declarațiilor, el a fugit în 2009, când partenerii l-au acuzatde furt de bani. Potrivit bancherului, Zaharcenko l-a sfătuit să fugă. Colonelul a avertizat o cunoștință despre iminentul arest în cazul lui Pokuatacul asupra bancherului Alexander Antonov, în care era suspectat Gorbunțov.

Activele lui Gorbunțov au fost cumpărate de Alexander și Vladimir Antonov, Stolichny Commercial Bank (STB) și Interprogressbank (IPB). Antonov fiul, înainte de a ajunge Gorbuntsov, a servit „Grupului Căilor Ferate Ruse” compus din Markelov și Usherovich și, de asemenea, a inventat și a creat un sistem „din umbră” de așezări virtuale, pe care Gorbunțov și adepții săi l-au folosit atunci în activitatea platformei „de numerar”. El însuși a povestit acest lucru anchetei și apoi instanței.

Mărturia lui Antonov: descoperirea „KUM”

Antonov a depus mărturii într-o perioadă nu chiar bună din viața lui. În 2015, a fost nevoit să se întoarcă în Rusia, deoarece autoritățile lituaniene i-au luat banca Snoras, suspectându-l de fraudă financiară pentru aproape 1,5 miliarde de dolari, și au obținut extrădarea de la Londra. Și în 2018, oficialii de securitate i-au atacat casa lângă Moscova cu percheziții în cadrul cazului de delapidare a 150 de milioane de ruble de la Banca Sovetsky. El a încheiat o înțelegere cu ancheta și a dat mărturii detaliate, inclusiv despre activitatea „Platforma”.

La începutul anilor 2000, tatăl și fiul Antonov au creat holdingul Converse Group, care a unit mai târziu peste zece bănci din diferite țări. După încercarea de asasinare a tatălui său în 2009, Vladimir Antonov a plecat să locuiască la Londra, iar o parte semnificativă a intereselor sale comerciale s-au mutat în statele baltice.

Antonov junior este un bancher cunoscut, unul dintre primii mari jucători ruși care a înființat o afacere bancară străină la sfârșitul anilor 2000. El a fost principalul beneficiar al celei mai mari bănci lituaniene Snoras, acționar al producătorului olandez de supercaruri Spyker (el deține producătorul suedez de automobile Saab), deținea clubul de fotbal englez Portsmouth și alte active. Grupul bancar Antonov a fost estimat la 7 miliarde de dolari, iar clienții au fost companiile lui Suleiman Kerimov, Oleg Deripaska și alți mari oameni de afaceri.

În mărturia sa din cel de-al doilea caz al lui Zaharcenko, bancherul Antonov spune că în 2005, după moartea prietenului său apropiat, un anume Serghei Karakovsky (cunoscut sub pseudonimul Korablev sau Ship), Antonov a preluat „gestionarea averii și reîntoarcerea datoriilor”. Așa Antonov a aflat că prietenul său a primit banii grupului KUM din contractele de stat ale Căilor Ferate Ruse. Acest nume a fost format din abrevierea numelor a trei antreprenori – Andrei Krapivin, precum și Usherovich și Markelov.

Cunoașterea personală a lui Antonov cu grupul KUM a devenit o chestiune de timp. Bancherul a înghețat operațiunile pe conturile prin care curge umbra grupului în Akademkhimbank. Lui Krapivin, Usherovici și Markelov nu le-a plăcut acest lucru și au cerut să returneze banii. Antonov s-a blocat și a trebuit să comunice cu șefii criminalității care reprezentau interesele „KUM”.

„Drept urmare, am pus lucrurile în ordine în treburile Ship și mi-am achitat integral obligațiile față de grupul KUM. Așa s-a întâmplat că am făcut cunoștință cu Krapivin, Usherovich și Markelov ”, mărturisește Antonov.

În ciuda faptului că relația nu a mers imediat, ca urmare, o treime din profiturile grupului KUM din unitățile de stat au trecut prin Akademkhimbank. Apoi, potrivit lui Antonov, a aflat că grupul era asociat cu Yakunin, iar banii din conturi erau furați de la Căile Ferate Ruse.

În instanță, Antonov a declarat direct că era implicat în scheme frauduloase, dar susține că aceasta era o practică obișnuită pentru activitățile bancare la acel moment.

 „La acea vreme, toate băncile, 100% din băncile [rusești] participau la aceste fluxuri [umbre]”, a spus Antonov în instanță.

 

Mărturia lui Antonov: cazul Gorbunțov

Statu-quo nu a durat nici două luni. Grupul KUM a dorit garanții privind siguranța fluxurilor sale. Prin urmare, Usherovici l-a invitat pe Antonov să-i viziteze și s-a oferit să le dea 50% în grupul bancar. În schimb, el a promis că va plasa 300 de milioane de dolari în bănci și a garantat patronajul din partea forțelor de ordine. Antonov nu a fost mulțumit de propunere, așa că l-a prezentat partenerilor pe omul său de încredere – președintele Akademkhimbank, Serghei Mendeleev. La rândul său, el a adus grupul KUM împreună cu bancherul german Gorbuntsov. Au cumpărat două bănci de la Antonov – „Interprogressbank” și „Akademkhimbank” (ulterior a fost redenumită în STB, „Capital Trade Bank”).

„Mendeleev a fost unul dintre „arhitecții” acestui acord, el chiar dorea să servească aceste fluxuri, dar eu nu am vrut”, a spus Antonov în instanță. Nu s-a certat cu foști parteneri, dar a menținut relațiile. Mai ales cu Usherovici – au vorbit până când acesta din urmă a plecat în străinătate după arestarea lui Zaharcenko. Antonov insistă în mărturia sa că nu erau prieteni.

La doi ani după tranzacție, în 2009, grupul KUM a început să se îndoiască de fiabilitatea lui Gorbunțov. Cu ajutorul lui Antonov, oamenii de afaceri au descoperit o gaură de 9 miliarde de ruble în documentele de sold ale băncii STB. Gorbunțov nu s-a putut clarifica cu partenerii – și a plecat în Moldova și mai târziu în Marea Britanie. În acest moment, „KUM” și-a transferat toate bunurile din Moscova, a spus el în mărturia sa de anchetă. Acum, în locul unui bancher pentru legalizarea banilor furați de la Căile Ferate Ruse au fost trași la răspundere foștii săi subalterni – Ivan Stankevici și Dmitri Motorin, precum și Serghei Mendeleev, care anterior era subordonat lui Antonov. „KUM” a format un grup bancar, în care a apărut banca „Novoye Vremya” în jurul anului 2010.

Mărturia lui Antonov: „Platforma”

Nu este ușor să ascunzi fluxuri uriașe de bani. În acest scop, KUM Group a folosit un sistem de decontare virtual, care a devenit sistemul tehnologic al platformei. În 1998, programatorii lui Antonov au început să-l dezvolte. Potrivit acestuia, sistemul a făcut posibilă gestionarea tranzacțiilor bancare din umbră, deoarece funcționa în conformitate cu aceleași principii ca o bancă comercială obișnuită. Numai că nu avea licență. „Este ca o bancă neagră în interiorul unei albe (legale)”, spune Antonov despre sistemul de decontare. Acest sistem, împreună cu băncile vândute ale lui Antonov, au trecut la Gorbunțov, ulterior la Stankevici, cel din urmă modernizând sistemul.

 „Platforma” a funcționat astfel:

mai întâi, banii din contractele guvernamentale au fost colectați pe conturile unui grup bancar.

Apoi, prin contracte false, au fost trimiși în străinătate, către bănci controlate de grupul KUM. Apoi, banii au fost ascunși în off-shoruri și fonduri pentru a investi în active din întreaga lume. Așadar, banii au fost „spălați” și au dispărut din vizorul oamenilor legii și ai autorităților fiscale. Din mărturia lui Antonov rezultă că infractorii ar putea dubla costul contractului și ar putea pune exact jumătate.

Zeci de bănci au fost implicate în schemă. Pentru retragerea spre vest, au folosit băncile moldovenești – „Moldinkonbank”, „Victoriabank” și altele. Schema moldovenească a reprezentat 80% din întregul sistem de retragere, spune Antonov. Un alt flux a mers în Cipru și Elveția (băncile UBS, Julius Baer, ​​Credit Suisse) prin statele baltice (băncile Snoras, Trasta Komercbanka, Parex, Norvik Bank, Ukiobankas). Al treilea a mers în Kârgâzstan – prin AsiaUniversalbank. În Rusia, NOTA-Bank, Yenisei, Strategy și Novoye Vremya au lucrat la „Platformă”, conform mărturiei lui Antonov.

„Platforma” este o infrastructură formată din bănci și o rețea mare de companii. Printre acestea, aproximativ o treime sunt firme care nu desfășoară activități de afaceri reale. Pentru un procent din tranzacții, proprietarii „Platformei” au contribuit la optimizarea impozitelor și la retragerea anonimă a banilor în străinătate.

Pentru a ascunde beneficiarii reali ai fluxurilor de numerar, acestora li s-a atribuit pseudonime într-un sistem special creat de decontări virtuale. Cu o anumită setare, ea a reușit să efectueze automat operația de repartizare a banilor și retragerea „în umbră”.

„Platforma” din cazul Zaharcenko avea un site special pe care clientul, după ce și-a introdus numele de utilizator și parola, putea să se conecteze și să comande oricare dintre serviciile enumerate. Autorizarea a avut loc cu ajutorul unui manager dedicat clientului.

Cazul Sorokina și Galleon

În octombrie 2009, la câteva luni după evadarea lui Gorbunțov, în toate birourile Inkredbank s-au efectuat percheziții pentru spălare de bani. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Interne a raportat despre închiderea sitelui, prin care au fost retrase în umbră cel puțin 6 miliarde de ruble. Doar un angajat al companiei financiare „Galleon”, Tatyana Sorokina, a fost condamnat în acest caz. Ea a primit o pedeapsă cu suspendare de 28 de luni în 2012.

„Galleon” a fost responsabil pentru contabilitatea „neagră” – inclusiv de operațiunile efectuate în intermediul „Platforma”. În mărturia sa Gorbunțov, în a susținut că acolo au fost stocate informații despre mita fostului colonel Zaharcenko. Bancherul a spus că Stankevici a creat compania special pentru operațiuni ascunse. Ea a acționat în interesul grupului KUM. În același timp, conform registrului persoanelor juridice, „Galleon” a fost fondat de Petr Chuvilin, reprezentantul și partenerul lui Gorbunțov. Chuvilin însuși, era responsabil pentru siguranța lui Gorbunțov, în mărturia sa (disponibilă MBH Media) susține că beneficiarii reali ai lui Galleon erau fostul său șef și Stankevici.

Compania Galleon era situată în clădirea Inkredbank și, de fapt, întruchipa cuvintele lui Antonov despre opera lui Plotskaya – o bancă „neagră” în interiorul unei „albe”. Angajații „Galleon” erau inițial angajați oficial de bancă. Unul dintre acești angajați a fost Tatiana Sorokina. A obținut un loc de muncă la Inkredbank în 2006 ca specialist în lucrul cu clienți corporativi. Această direcție a fost supravegheată de vicepreședintele băncii Stankevici. Doi ani mai târziu, a fost transferată în mod oficial să lucreze la Galleon, dar atribuțiile ei nu s-au schimbat – a continuat să lucreze în același birou și cu aceiași clienți. Sorokina a povestit acest lucru în timpul interogatoriului său, care a avut loc anul trecut în cadrul cazului Zaharcenko.

O parte din materialele din cazul Sorokina din 2012 au fost investite în noul caz Zaharcenko. În timpul anchetei, oamenii legii au interogat aproape toți angajații „Inkredbank”. Unii dintre ei, în calitate de apărător, au fost însoțiți de un cunoscut al colonelului Zaharcenko, avocatul Belevțov.

Potrivit mărturiei Sorokinei, pentru 45 de mii de ruble pe lună, ea îndeplinea aceleași funcții ca și ceilalți colegi: a „recunoscut” banii primiți de la clienți în conturile firmelor „tehnice” și apoi a acceptat cereri de retrageri de numerar. Sorokina nu a ținut niciun ban în mâini, a procesat cererea doar în baza electronică de date.

Când Sorokina a fost arestată, un avocat desemnat de angajator a convins-o să nu depună mărturie, pentru care i s-a promis un apartament la Moscova. Dar Sorokina a angajat un alt avocat al apărării, și-a recunoscut parțial vinovăția și i-a spus anchetatorului tot ce știa despre activitatea „Platforma”. Se pare că Ministerul Afacerilor Interne ar fi putut „acoperi” schema de atunci, la începutul anilor 2010, dar nimeni nu a fost reținut în acest caz în afară de Sorokina.

Schimbarea locurilor

Când „Inkredbank” a apărut în vizorul autorităților, Stankevici, Motorin și alți angajați au plecat să lucreze la banca „Novoye Vremya”. Cei care au fost de acord să lucreze în continuare în noua bancă au fost transferați către alte companii, de exemplu, Milana LLC și Simple Group. Angajații au îndeplinit aceleași funcții, au primit același salariu și au îndeplinit ordinele acelorași superiori. Companiile s-au înlocuit, birourile „Platforma” se schimbau la fiecare două luni, dar erau întotdeauna situate nu departe de banca Novoye Vremya.

Mai mulți martori din dosar îl numesc pe Stankevici principalul lider al „Platformei”. Motorin și alți manageri de top îi erau subordonați. Fiecare era responsabil pentru propria direcție: cineva lucra cu directori nominalizați ai firmelor de o zi, cineva recruta noi angajați, cineva efectua tranzacții cu bani.

Rețeaua „Platforma” era formată din peste 400 de companii și este descrisă în materialele de caz după cum urmează. Au existat companii de „prima linie” – care desfășurau activități economice reale și capabile să treacă un audit fiscal. Au fost urmate de companiile din „a doua linie”. Nu mai aveau bunuri proprii, erau conduse de directori nominalizați. Dar, odată cu complicitatea autorităților de supraveghere, treceau și ei verificarea. În „a treia linie” existau firme de o zi. Ele obișnuiau să încaseze bani și să-i retragă din Rusia. Mai mulți inculpați din dosar, inclusiv Chuvilin, le-au spus anchetatorilor despre acest lucru.

În total, cel puțin 100 de angajați au lucrat la „Platforma” – aceștia sunt consucători, manageri, contabili, specialiști în IT, finanțatori, operatori, avocați, directori generali nominalizați, colectori de numerar și alții. Vă vom spune despre principalii participanți la schemă.

Directorii nominalizați

Salariul unui director nominalizat a variat între 10 și 30 de mii de ruble pe lună pentru fiecare companie în care era listat. Pentru acești bani, nominalul a semnat documente financiare și administrative și a mers la fisc la nevoie. Țineau legătura cu ei prin curieri, ei au adus documentele. Întâlnirile aveau loc întotdeauna în locuri diferite, adesea documentele erau semnate chiar la stația de metrou. Care erau cifrele de afaceri din fiecare companie și ce făcea, nu știau directorii executivi nominali.

Unul dintre „nominali” a declarat anchetei că odată, în jurul anului 2013, un curier l-a sunat din nou și a spus că trebuie să vină la o întâlnire la clădirea Căilor Ferate Ruse de pe Komsomolskaya. Motivele nerespectării termenelor pentru contractele de furnizare a echipamentului urmau să fie discutate acolo. „Nominalul” susține că a păstrat tăcere pentru întreaga întâlnire, dar chiar dacă ar fi întrebat despre ceva, nu ar putea răspunde, deoarece nu știa nimic.

Salariile directorilor nominalizați erau preluate din cutii metalice special echipate instalate într-o clădire de birouri din estul Moscovei. Fiecare nominal avea o cheie a cutiei sale, unde o persoană specială punea un plic cu bani. În același timp, admiterea denumirilor în acest birou a fost următoarea: o persoană a venit la birou, s-a apropiat de camera video de lângă ușă și i-a sunat numele, ușa i-a fost deschisă din interior, a intrat și a luat un plic din cutia sa și, de asemenea, a semnat documentele necesare care se găseau chiar acolo în tavă.

Uul dintre acești nominali a fost tovarășul Zaharcenko Vasily Kritinin. Unul dintre angajații băncii „New time” a declarat anchetei că Kritinin venea periodic la bancă. Arăta neîngrijit și purta haine ponosite, ceea ce îl făcea diferit de restul clienților băncii.

Managerii

Munca managerilor „Platformei” a fost construită printr-un program care seamănă cu o bază din 1C. Fără prenume și nume de familie – fiecare avea propriile date de conectare pentru a le introduce, care se diferențiau doar prin numărul de ordine. Nivelul de acces depindea de autoritatea angajatului.

Înainte de dezvoltarea site-ului „Platforma”, aplicațiile de la clienți erau primite prin telefon. Conversația cu managerul era scurtă. Clientul s-a identificat (numele de cod), serviciul pe care dorește să îl folosească și suma. Managerul a creat o cerere pe care alți angajați a văzut-o în baza de date. Fiecare dintre ei era responsabil pentru un anumit serviciu („retragere”, „tranzit” și altele asemănătoare). Contabilii emiteau facturi, departamentul cheie al băncii cu acces la conturi efectua transferul, casieria emitea banii către colecționari, care i-au adus clientului sau i-au lăsat într-o cutie de valori.

În 2010, „Platforma” a fost actualizată, a apărut un site web. În mărturia sa, Stankevih, care a ordonat dezvoltarea, numește site-ul „portal”. Prin intermediul acestui site, clienții „Platformei” au comandat servicii pentru „retragerea” și „tranzitul” banilor în străinătate. Inovația a schimbat mecanica de lucru cu clienții. Dacă anterior clienții contactau operatorii (cum ar fi Sorokina) la telefon, atunci după crearea site-ului toată interacțiunea a fost realizată prin intermediul site-ului și al mesageriilor.

Managerilor, ca și altor angajați, li s-a interzis să comunice între ei cu privire la orice subiect – conspirație.

„Comunicarea între angajați a fost extrem de reglementată și formalizată. Printre angajați, cu excepția celor cu care am lucrat direct, nu a trebuit să discutăm niciun aspect al muncii noastre, precum și să dezvăluim datele noastre personale complete sau circumstanțele vieții de familie „, a declarat pentru anchetă unul dintre martori. El a adăugat că, odată un angajat a fost concediat chiar „pentru discuții”.

Încasatori

Încasatorii lucrau conform următoarei scheme. Șeful încasatorilor primeau un mesaj în mesageria Jitsi cu numele clientului, suma și adresa de livrare. Ca răspuns, apărea un mesaj cu un cuvânt cod, pe care clientul trebuie să îl numească la sosirea încasatorilor. Banii se luau din casa de marcat a „Platformei”, banca Novoye Vremya sau altă adresă. Încasatorii și casieri nu contactau între ei – sacii cu bani erau trecuți prin gărzi, în timp ce documentele nu erau întocmite. Mașina care transporta bani era întotdeauna monitorizată de un ofițer special în mașina sa. În protocoalele de interogare, el este numit „Ruslan, poreclit Hohol”.

De asemenea, încasatorii luau bani pentru „Platforma” însăși. La început, acest lucru se întâmpla o dată pe săptămână într-o parcare lângă centrul comercial Moscova din Lyublino, apoi la fiecare două zile „lângă două tunuri” pe faleza Kosmodamianskaya (aparent, aceasta se referă la clădirea istorică a Kriegskommissariat). Pungile de bani erau predate de alți încasatori care au ajuns în mașina lor blindată, iar sumele transferate au ajuns la un milion de euro.

Câteva zeci de persoane lucrau la colectarea numerarului în șase mașini. Salariul lor, în funcție de statut – șofer, paznic sau șeful lor – a ajuns la 85 de mii de ruble pe lună.

Martorii „Platforma”

În cazul organizării unei comunități criminale, anchetatorii au lucrat selectiv. Nu este clar în baza căror criterii cineva devenea martor și cineva ajungea pe banca acuzaților. De exemplu, un manager de servicii pentru clienți era în arest la domiciliu, iar șeful acestuia sau șeful colecționarilor sunt menționați ca martori în raportul de interogatoriu.

Sau un alt exemplu. Mai mulți martori au indicat că la „Platforma” exista un manager care supraveghea direct companiile asociate căilor ferate ruse. Dar ancheta nu are plângeri împotriva ei.

În centrul de detenție preventivă, în cazul „organizării unei comunități criminale” s-a dovedit a fi un programator care a dezvoltat un site client pentru „Platformă”. Persoana care l-a angajat și a condus departamentul IT are statutul de martor.

Pe lângă Belevțov și Kritinin, pe care i-am menționat mai devreme, există un alt conațional al lui Zaharcenko în materialele cazului; judecând după ierarhia relației lor, este mult mai mare decât cei doi. El executa misiuni complexe ale fostului colonel, participa la ședințe – totuși, ancheta nici nu l-a interogat cu privire la acest caz.

Practic niciunul dintre interogați nu l-a văzut pe Zaharcenko în birourile „Platforma” și nu a știut despre el până când filmările arestării sale nu au fost arătate la televizor. Legătura fostului polițist cu „Platforma” poate fi urmărită în mărturia a doar doi dintre inculpații din dosar. Așadar, fostul agent de securitate al lui Stankevici a spus că periodic îi ducea bani soției de drept comun a colonelului Marina Semynina și, uneori, o ducea și pe fiica lui Zaharcenko la lecții de hipism. Paznicul l-a văzut pe Zaharcenko însuși o dată la o întâlnire cu Stankevici în restaurantul La Marée. Al doilea dintre angajații „Platforma” care l-au văzut pe fostul colonel este unul dintre secretari. Ea a spus că Zaharcenko a venit la biroul lui Stankevici și a luat masa cu el la La Marée.

Valeria Trunnikova, care apără miliardarul colonel în instanță, consideră că întreaga acuzație se bazează pe zvonuri, iar ancheta nu are dovezi. Mărturia lui Antonov, în opinia ei, „nu are valoare probatorie”.

Antonov

„Spălătorie” rusească

Mărturia martorilor, materialele celui de-al doilea caz al lui Zaharcenko, departamentul de conturi al „Platformei” – totul sugerează că grupul KUM și bancherii asociați acestuia controlează unul dintre cele mai mari sisteme de „numerar” din țară. Alți „casieri” erau, de asemenea, clienți ai „Platformei”, printre ei, în special, se numără jucători mici pe această piață.

„Aceasta este cea mai mare platformă de transfer de numerar din țara noastră, mai mare decât Laundromatul (cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istoria CSI. – MBH Media) … Mulți dintre angajații mei au început să lucreze acolo, iar acum sunt urmăriți într-un dosar penal relevant cu privire la activitățile bancare ilegale”, a declarat Antonov în instanță. Scara schemei este confirmată de o avalanșă de dosare penale împotriva bancherilor implicați în cazul Zaharcenko. Toți sunt, în prezent, fie deja condamnați, fie sunt în închisoare sau în arest la domiciliu, fie se ascund în străinătate.

Faptul că „spălătoria” descrisă este cea mai mare, Antonov, după propriile sale cuvinte, se explică prin trecerea prin ea „volume care au fost deja identificate și dovedite”.

Acești bancheri și băncile lor fac parte dintr-un plan de retragere a banilor din Rusia, cunoscut sub numele de Laundromat, care a fost raportat pentru prima dată de Novaya Gazeta în 2014. Schema, prin care fraudatorii au retras 20 de miliarde de dolari, a implicat băncile rusești „Strategia”, „Inkredbank” și altele menționate în mărturia lui Antonov, din care s-au revărsat bani în Moldova – Moldindconbank și în Letonia – Trasta Komercbanka. În următoarea publicație, ziarul l-a numit pe unul dintre principalii beneficiari ai „schemei moldovenești” pe Andrei Krapivin, care murise până atunci.

„Nu veți înțelege niciodată că cele 100 de ruble care vin la compania Romashka aparțin condiționatului Ivan Ivanov, acest lucru este imposibil. Doar că o persoană autorizată a lui Ivanov, sau Ivanov însuși, vă va suna și vă va spune, salut, numărul ordinului de plată așa-și-așa a venit la o astfel de companie, aduceți-l la mine”, a spus Antonov în instanță.

Închiderea „Platformei” în 2019 nu poate însemna absolut nimic. Conform aceluiași Antonov, schema arată ca o unitate militară prăbușită și care poate fi folosită din nou.

„Trebuie doar să recrutați soldați și să-l dezvoltați, veți avea o unitate militară desfășurată”, a explicat bancherul în instanță.

Acest lucru necesită un sistem virtual de decontare, precum cel care a stat la baza „Platformei”, zeci de companii, scheme bine gândite pentru managementul lor și un personal format din manageri, colecționari și contabili.

Acesta este un sistem mobil, prin urmare, având în vedere acești parametri, astfel de „Platforme” pot apărea în mod regulat și pot rămâne neobservate ani de zile. De exemplu, după arestarea lui Zaharhenko în 2016, conducerea acestei „Platforme” s-a mutat în Cipru și a continuat să lucreze de acolo.

Potrivit experților, numărul fondurilor rușilor „lipsă” în străinătate crește doar de la an la an. Și în ultimul sfert de secol, cel puțin 750 de miliarde de dolari au fost retrași din Rusia prin companii offshore.

Cel mai probabil nu vom ști niciodată ce parte din acești bani a trecut prin conturile „Platformei”.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău