Ploaie de rachete asupra regiunii Odessa, aflată la puțin peste 200 de km de Republica Moldova

22 Mart. 2023, 09:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2023, 09:27 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe persoane au fost rănite și un bloc de locuințe a fost avariat marți seara în urma unui atac cu rachetă al aeronavelor rusești. Despre aceasta a scris pe Twitter Yurii Kruk, șeful administrației militare al regiunii Odessa.

“Invadatorii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Odessa. Unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană, dar, din păcate, altele au reușit să lovească. Drept urmare, o clădire de apartamente a fost avariată. Nu sunt morți, dar există răniți”, a scris acesta.

La momentul exploziilor a fost anunțată alertă aeriană în oraș și în regiune.

Maia Sandu: Atâta timp cât Ucraina ne apără, Moldova nu se află în pericol de război

În discursul ținut zilele trecute în Parlamentul de la Chișinău, președintele RM, Maia Sandu, a declarat că atâta timp cât ucrainenii rezistă agresiunii ruse, Republica Moldova este în afara pericolului.

“Nu există niciun pericol de izbucnire a unui război în Moldova cât timp Ucraina rezistă. Vreau să-i asigur pe cetățeni că Moldova nu se află acum în pericol de război. Armata Rusă nu poate ajunge aici cât timp Ucraina rezistă și, în acest fel, apără și Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul și dragostea lor pentru libertate“, a declarat Maia Sandu în Parlament.

Ea a menționat încercările Rusiei, respinse de altfel de Moscova, de a destabiliza Moldova și a amintit că această țară dispune de trupe în regiunea separatistă Transnistria, și va continua să încerce să destabilizeze Moldova “din interior”. În acest context, șeful statului moldovean a lăudat forțele de ordine pentru că au blocat, la protestul partidului pro-rus “ȘOR”, al oligarhului fugar Ilan Șor, acțiunile Moscovei “de a semăna haos”.

Șeful Poliție de la Chișinău spunea într-o conferință de presă că în 12 Martie curent forțele de ordine au reușit să dea peste cap planuri ale unor grupări coordonare de Kremlin, misiunea cărora era să creeze haos la protestul programat în aceeași zi.

“Cu titlu de informație operativă, poliția a fost anunțată despre organizarea de către serviciile specializate din Federația Rusă a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul RM, în timpul protestelor. (…) Moscova a detașat o persoană care coordonează toate activitățile legate de Chișinău, deci cu care se discută și trasează regulile”, a declarat Viorel Cernăuțanu, șeful Poliției Naționale din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău