Politica fiscală și vamală, votată în prima lectură. Taxe și impozite noi

12 Dec. 2022, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Dec. 2022, 12:21 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații au aprobat, cu 58 de voturi, în prima lectură, proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2023. Principalele obiective ale documentului sunt identificarea instrumentelor pentru creșterea economică, simplificarea mecanismului de calculare și achitare a impozitelor și taxelor și îmbunătățirea proceselor de raportare fiscală, armonizarea cu legislația Uniunii Europene.

„Politica propune câteva măsuri importate pentru a ajuta businessul. Or, prin susținerea mediului de afaceri vom menține locurile de muncă, vom încuraja acumularea veniturilor în sectorul privat – principala sursă pentru o bază de dezvoltare pe viitor”, a argumentat ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi.

Ministrul a mai spus că anul 2023 va fi un an cu provocări puternice specifice, iar în aceste condiții politica statului este de  a susține cetățenii, în primul rând, prin țintirea pe cele mai vulnerabile categorii de persoane.

Documentul conține un șir de măsuri proactive, care vor contribui la crearea unor condiții mai bune pentru dezvoltarea economică, printre care: introducerea cotei 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderi micro, mici sau mijlocii, în cazul nerepartizării profitului net pentru perioadele fiscale 2023-2025; amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari; implementarea conceptului privind restituirea sumei TVA acumulată în cont începând cu 1 ianuarie 2023; taxarea inversă a TVA la importul de servicii.

De asemenea, politica propune măsuri care vin să consolideze veniturile autorităților publice locale, în special, a primăriilor, inclusiv prin redistribuirea unor taxe.

Totodată, vor fi majorate plafoanele valorice la tichetele de masă:  de la 35 lei la 55 lei și de la 55 lei la 70 de lei și plafonul valorii mijloacelor fixe pentru care se calculează amortizarea în scopuri fiscale – de la 6000 lei la 12 000 lei.

Proiectul vizează și modificarea legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3500 lei la 4000 lei.

Termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei va fi prelungit până la 1 iulie 2023, iar 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate către bugetele locale, sub formă de transferuri cu destinație generală.

Potrivit proiectului, la 1 iulie 2023 va intra în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mai 2023, 15:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mai 2023, 15:28 // Actual //  Lupu Eduard

Germania este una dintre cele mai căutate țări de moldoveni care aleg să muncească în străinătate datorită siguranței economice pe care o oferă.

Salariul mediu în Germania este de 44.074 de euro pe an. Salariile absolvenților de facultate (58.602 euro) sunt semnificativ mai mari decât pentru cei fără studii universitare sau universitare (41.509 euro), iar angajații cu responsabilitate personală (50.118 euro) au câștigat mai mult decât cei fără (41.143 euro).

Ce salarii oferă Germania

În medie, cele mai bine plătite locuri de muncă din Germania sunt în sectorul bancar. Salariul anual brut mediu aici este în jur de 57.631 de euro, scrie Ziarul Românesc.

Industria aerospațială ocupă locul doi cu un salariu mediu de 56.153 de euro brut pe an.

Dar, cele mai bine plătite meserii sunt în domeniul medical, cu un salariu mediu de 93.793 euro.

Sectoare precum industria ospitalității (34.195 euro brut anual), agricultura și silvicultură împreună cu pescuitul și horticultura (36.141 euro brut anual) se află la coada clasamentului.

La fel, prost plătite sunt și meseriile de ajutor de bucătar, chelneriță, recepționer, casier.

Domeniul securității IT oferă locuiri de muncă bine plătite deoarece permanent se caută dezvoltatori de software și aplicații de securitate. De fapt, este unul dintre principalele joburi căutate în 2023.

Și în domeniul educației salariile sunt destul de bune, însă o condiție clară este cunoașterea limbii germane, dar și a celei engleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău