Prăpăd pe bursele din China: reglementările șterg sute de miliarde de dolari din capitalizarea companiilor

14 Sept. 2021, 18:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Sept. 2021, 18:31 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Măsurile drastice de reglementare ale autorităţilor de la Beijing au afectat semnificativ diverse sectoare, de la cel tehnologic la cel imobiliar şi educaţie, ştergând sute de miliarde din capitalizarea bursieră a unora din cele mai mari companii şi alertând investitorii în legătură cu viitorul, se arată într-o analiză a Reuters.

roblemele gigantului chinez din domeniul comerţului electronic Alibaba au început la finalul lui 2020, când autorităţile de la Beijing au suspendat abrupt listarea record de 37 miliarde de dolari a filialei sale Ant Group şi apoi au amendat Alibaba cu 2,75 miliarde de dolari pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Acţiunile companiei listate în SUA au înregistrat scăderi semnificativ, ştergând peste 400 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră din octombrie 2020, conform Agerpres.ro.

Şi Tencent, cea mai mare companie de jocuri şi social media din China a pierdut peste 347,13 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, de când acţiunile sale au atins un nivel record, la mijlocul lunii februarie. Autorităţile au amendat Tencent pentru că nu a raportat diverse tranzacţii, iar planul său de 5,3 miliarde de dolari de a uni cele mai mari site-uri de jocuri video din China a fost blocat. De asemenea, Tencent a fost afectat de deciziile Chinei de a combate dependenţa de jocuri în rândul minorilor.

Didi, cea mai mare companie de ride-hailing din China, a devenit o ţintă a investigaţiilor de securitate cibernetică desfăşurate de autorităţile de la Beijing, la câteva zile după Oferta sa Publică Iniţială de la New York, în iunie. Aplicaţia Didi a fost ştearsă din magazinele de aplicaţii din China şi nu a mai putut înregistra noi utilizatori. Din iunie, Didi a pierdut peste 40% din capitalizarea sa bursieră, aproximativ 37 miliarde de dolari.

Serviciul de livrare de mâncare Meituan s-a confruntat în aprilie cu o investigaţie antitrust, iar în mai fondatorul şi directorul general Wang Xing a postat pe social media un străvechi poem, perceput ca un fel de critică la adresa preşedintelui Xi Jinping. Din februarie, când acţiunile Meituan înregistrau un nivel record, capitalizarea bursieră a scăzut cu 154,28 miliarde de dolari.

Acţiunile listate în SUA ale celui mai mare furnizor de servicii educaţionale private din China, New Oriental Education&Technology Group, au înregistrat din iulie scăderi semnificative, ştergând 7,4 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, după ce Beijingul e emis noi reglementări care interzic meditaţiile private.

Beijingul vrea să atenueze presiunile asupra şcolarilor şi să reducă povara costurilor cu care se confruntă părinţii, evoluţii care au contribuit la scăderea ratei natalităţii. Analiştii avertizează însă că deciziile vor decima sectorul educaţiei private din China.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău