Premieră pentru UE! A lansat cele mai mari obligațiuni din istoria sa: Este o investiție în piața noastră unică

16 Iun. 2021, 09:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2021, 09:39 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pentru a finanța redresarea post-Covid 19, precum și consecințele acesteia Comisia Europeană a atras 20 de miliarde de euro prin obligațiuni cu termen la zece ani, până pe 4 iulie 2031. Prima emisiune din datoria mutuală a Uniunii Europene pentru finanțarea Next Generation EU a fost subscrisă de peste 10 ori de către investitori.

Tranzacția NextGenerationEU este cea mai mare emisiune de obligațiuni din Europa, cea mai mare tranzacție instituțională făcută într-o singură tranșă și cea mai mare sumă pe care UE a strâns-o într-o singură tranzacție.

La obligațiuni de circa 10 miliarde de euro, Comisia Europeană a primit cereri de 107 miliarde de euro. Alte două emisiuni similare vor fi lansate până la sfârșitul lunii iulie, iar sumele strânse, 30-40 de miliarde de euro ar urma să fie transferate rapid către statele membre ca prefinanțare pentru planuri de redresare și reziliență.

“Obligațiunea a atras un interes foarte puternic din partea investitorilor din Europa și din lume, iar ca urmare Comisia a obținut condiții foarte favorabile pentru stabilirea costului, în mod similar cu emisiunile repetate care au avut succes în programul SURE”, arată un comunicat al executivului european.

 “Astăzi este o zi cu adevărat istorică pentru UE. Am efectuat cu succes prima operațiune de finanțare a NextGenerationEU. Ca o Uniune puternică, atragem împreună bani de pe piețe și investim într-o recuperare comună din această criză. Este o investiție în piața noastră unică. Și chiar mai important este o investiție în viitorul generațiilor viitoare ale Europei pe măsură ce se confruntă cu provocările digitalizării și schimbărilor climatice. Fluxul de bani poate fi direcționat pentru a ajuta la reformării continentului nostru, pentru a construi o Europă mai verde, mai digitală și mai rezilientă. Acum voi vizita fiecare stat membru pentru a vedea impactul NextGenerationEU pe teren”, a declarat Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Conform estimărilor Comisiei, în acest an ar urma să fie emise obligaţiuni în valoare de până la 80 de miliarde de euro pentru finanţarea Fondului european de relansare, scrie Digi24.

În total, până la 30% din obligaţiunile pentru Fondul de relansare ar urma să fie emise prin intermediul aşa-numitelor obligaţiuni verzi, un instrument care alturi de cele sociale sunt extrem de căutate de investitori, care au început sa aibă criterii de sustanabilitate și criterii morale la alegerea plasamentelor. Comisia va oferi şi obligaţiuni cu maturităţi mai mici iar din luna septembrie va începe să vândă obligaţiuni la licitaţii, într-o manieră mai apropiată de felul în care guvernele emit obligaţiuni.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ