Premierul României, Nicolae Ciucă, poate că nu aprobă metodele lui Vlad, dar declară pentru Time că împărtășește aprecierea generală pentru modul în care acesta „a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor sale”.
Ciucă le explică jurnaliștilor, scriu aceștia, că Țepeș a fost mai mult decât decât Dracula, prințul devenit personajul exotic care l-a inspirat pe romancierul irlandez Bram Stoker. „Dincolo de strategiile militare folosite întotdeauna pentru apărare, niciodată pentru cucerirea altor teritorii, domnitorii români au fost și diplomați străluciți, vizionari, căutători de pace”, a declarat Ciucă
E clar că Ciucă are NATO în oase. Totuși, el nu poate ascunde frustrarea palpabilă în rândul est-europenilor că avertismentele privind agresiunea rusă nu au fost luate suficient de în serios”, mai precizează jurnaliștii de la Time.
Prim-ministrul României se va alătura președintelui american Joe Biden și altor lideri mondiali pentru o reuniune extraordinară a NATO și un summit UE la Bruxelles.
„Cei trași în țeapă de Țepeș erau „un avertisment pentru trupele care urmăresc să-și cucerească pământurile”, a mai spus Ciucă.
Oricât de barbare au fost aceste acte, dacă întrebi astăzi oamenii din capitala României, București, despre faptele lui Vlad, ei vor ridica din umeri și vor oferi un răspuns standard: așa se întâmplă dacă invadezi casa unei persoane. Este, desigur, un sentiment care a fost galvanizat de războiul lansat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina vecină, unde milioane de oameni au fugit de bombardamente nediscriminatorii. Peste 500.000 de refugiați ucraineni au fugit de-a lungul celor 600 de kilometri, frontiera comună a României cu Ucraina.