Este tot mai clar că marile puteri europene, între care Germania și Franța, dar și Statele Unite, nu își doresc o pace în Ucraina. Planul NATO vizează o Rusie slăbită, incapabilă să mai ridice pretenții de superputere.
Prezent la Conferința de Securitate de la Munchen, președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat că NATO dar și aliații europeni ai Ucrainei, se așteaptă la un război de lungă durată.
Prima concluzie după conferința de la Munchen este clară, și anume că Ucraina va lansa o contraofensivă puternică, în est, pentru a recuceri teritoriile ocupate de Rusia.
”Știm că nu vor exista discuții înainte de o bătălie crucială”, spune fostul emisar francez.
Eforturile de a promova discuții de pace între Kiev și Moscova au trecut în plan secundar, în timp ce puterile occidentale se concentrează pe consolidarea sprijinului lor militar pentru Ucraina.
”Nu este momentul unor discuții cu Rusia”
De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat aliații să-și intensifice sprijinul militar pentru Ucraina pentru a ajuta țara să lanseze o contraofensivă de amploare împotriva Rusiei, spunând că acum ”n„u este momentul pentru dialog” cu Moscova.
”Trebuie neapărat să ne intensificăm sprijinul pentru poporul ucrainean și armata sa și să îi ajutăm să lanseze o contraofensivă, singura care poate permite negocieri credibile. Nimeni din această sală nu are un răspuns la acest lucru: Nu există o pace completă și pe termen lung pe continentul nostru atâta timp cât chestiunea rusă rămâne nerezolvată”, a mai declarat Macron într-un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen.
Tancuri și arme pentru Ucraina
Președintele francez a dezvăluit și o parte din planurile NATO și ale Uniunii Europene de a sprijini Ucraina, în fața agresiunii ruse. Cert este că, cel puțin în perioada următoare, estimată la câteva luni, Ucraina va primi toate resursele militare de care are nevoie.
”Nu este momentul pentru dialog, pentru că avem o Rusie care a ales războiul, să intensifice în continuare acest război și a ales să meargă până la comiterea de crime de război și să atace infrastructuri civile”, a spus el.
Prezent și el la Conferința de la Munchen, cancelarul german Olaf Scholz a spus că toate țările NATO care dispun de tancuri grele, moderne, trebuie să le trimită acum în Ucraina. Scholz a subliniat de câteva ori, cuvântul acum.
”Cei care pot trimite astfel de tancuri de luptă ar trebui într-adevăr să o facă acum”, a spus Scholz.
După lungi ezitări, Germania a anunțat că va trimite în Ucraina 14 tancuri Leopard 2 și va colabora cu aliații din NATO pentru a înființa alte două batalioane de blindate.
În afară de Germania, Portugalia a anunțat că va trimite în Ucrain, trei blindate. O altă țară care a anunțat ca va dona tancuri grele, este Polonia.