Moldova, o puternică forță navală din regiune! Exportă cereale și importă nisip, carburanți și fertilizanți

01 Apr. 2024, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2024, 10:18 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile moldovenești prin Portul Giurgiulești, în primele trei luni ale anului 2024, au constituit 441,7 mii tone de mărfuri și produse livrate. Transportul naval a jucat un rol vital în această performanță remarcabilă. Astfel, Portul Giurgiulești rămâne o verigă esențială în transportul volumelor mari de mărfuri la costuri competitive, ceea ce a contribuit semnificativ la eficiența și rentabilitatea exporturilor moldovenești, constată economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Acesta rămâne principala cale logistică pentru importul materialelor de construcție, a carburanților, fertilizanților și minereurilor în Republica Moldova. La capitolul exporturi, calea fluviomaritimă este opțiunea preponderent aleasă pentru cereale, șrot și ulei de floarea-soarelui.

„Astfel, în primele trei luni ale anului 2024, în R. Moldova au intrat 97 de corăbii, 40 din care au adus materiale de construcție (pietriș, gribură, nisip, perlit- 56,5 mii tone), 16- fertilizanți (50,3 mii tone), 15- minereuri și cărbune, 19- carburanți”, susține Iurie Rija.

Ce ține de exporturile de cereale, economistul spuune că, grâul este cultutra cerealieră, care în 2024 se exportă cel mai activ cu barjele fluviale- din ianuarie până în martie 2024, din porturile țării au ieșit 121 barje încărcate cu 176,15 mii tone grâu. A doua cultură este porumbul- 39 de barje cu 105,4 mii tone porumb încărcat pentru aceiași perioadă.

Exportul produselor din prelucrarea oleaginoaselor se realizează la fel cu preponderență prin porturi- de la începutul anului au ieșit 13 barje încărcate cu 54,9 mii tone ulei de floareasoarelui și 16 barje încărcate cu 47,1 mii tone șrot de floarea-soarelui. Pentru a exemplifica ponderea transportului maritim, în exporturile de ulei, putem lua cifrele de reper pentru perioada ianuarie-februarie 2024, când s-au exportat în total 37,3 mii tone ulei, 79 % din care au fost realizate pe cale maritimă.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău