Achiziția de gaze este cel mai mare aspect economic dacă vorbim despre relațiile economice dintre Moldova și Rusia. Noi avem un singur furnizor de gaze. Guvernul caută alternative. Pentru noi nu este bine să fim depindeți, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu într-o conferință de presă care a comentat sancțiunile la care s-a alăturat Republica Moldova împotriva Rusiei după ce a atacat Ucraina
Situația pe piața gazelor este dificilă. Nu este o situație ordinară așa cum am avut acum câțiva ani când ar fi fost mult mai ușor să găsim alternative, asta nu înseamnă că nu căutăm alternative. Astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Rusia și nu suntem singura țară care nu renunță. După cifre, Republica Moldova plătește 3-4 mil. USD zilnic pentru gaz, iar UE – 400 mil. USD pentru. Sunt țări care încearcă să reducă acest consum și sunt țări care au reușit să cumpere gaz din altă parte sunt țări care nu s-au ajustat. Asta este realitatea”, a punctat Maia Sandu.
În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.
În prezent, prețul mediu de achiziție este 620 de dolari pentru Republica Moldova. Potrivit prognozelor, prețul mediu de achiziție pentru acest an va fi peste 700-730 de dolari.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!