Preţurile locuinţelor din Suedia continuă să scadă agresiv

02 Mart. 2023, 12:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Mart. 2023, 12:27 // Actual //  MD Bani

Preţurile locuinţelor din Suedia continuă să scadă agresiv, în timp ce una dintre cele mai grave crize imobiliare din lume este pe cale să intre în al doilea an, raportează Bloomberg.

Creşterea vertiginoasă a preţurilor de consum şi o serie de majorări ale ratelor dobânzilor au dat o lovitură grea economiei suedeze, care este deosebit de sensibilă la creşterea costurilor de împrumut. Gospodăriile din această ţară au unele dintre cele mai mari datorii dintre naţiunile bogate, cu rate ipotecare fixate pe termen scurt, scrie ZF.

Acest lucru a plasat Suedia în fruntea unei prăbuşiri globale a preţurilor proprietăţilor, piaţa deteriorându-se din martie anul trecut. În februarie, tendinţa preţurilor a arătat o scădere de 0,6%, ajustată pentru efectele sezoniere, potrivit creditorului ipotecar de stat SBAB.

Deşi scăderea este mai mică decât în lunile trecute, iar preţurile apartamentelor au crescut uşor, banca de stat rămâne precaută.

„Chiar dacă am văzut o oarecare îmbunătăţire a situaţiei în ultimele două luni, în special în cazul apartamentelor, este prea devreme pentru a spune că preţurile nu vor mai scădea în continuare”, a declarat economistul şef Robert Boije. „Probabil că nu am văzut încă întregul impact al creşterilor de rate pe care Riksbank le-a implementat şi pe care se aşteaptă să le anunţe în continuare.”

În eforturile sale de a ţine în frâu inflaţia, banca centrală suedeză a dus rata de referinţă la 3% de la zero în 10 luni, iar economiştii se aşteaptă la o nouă majorare luna viitoare. Pe lângă turbulenţele de pe piaţa imobiliară, aceste mişcări au contribuit la o scădere a cheltuielilor de consum. În acelaşi timp, construcţia de locuinţe noi se opreşte brusc, ceea ce va duce la o contracţie economică în acest an.

Previziunile Comisiei Europene arată că Suedia ar putea fi singura economie din Uniunea Europeană care va înregistra o contracţie pe întreg anul 2023.

Preţurile locuinţelor, care au înregistrat un salt în timpul pandemiei, au scăzut cu 1,4% în februarie, potrivit indicatorului de tendinţă. Preţurile apartamentelor au înregistrat un avans de puţin sub 0,1%, primul din ultimul an.

Indicele SBAB HPI, bazat pe vânzările raportate prin intermediul site-ului său de listare Booli, este unul dintre puţinii indicatori ai pieţei imobiliare din Suedia care mai sunt disponibili la nivel public, în urma unei decizii a autorităţii de concurenţă a ţării de a împiedica Valueguard să îşi publice liber indicele HOX.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 13:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 13:32 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii de la Hîncești și Cahul vor achita tarife mai mici la apă și canalizare, potrivit deciziei ANRE.

La Hîncești, tariful aprobat pentru apă este de 27,16 lei/m³, cu 1,7% mai puțin față de tariful precedent, iar tariful pentru serviciul de canalizare va fi redus cu 16,8%, ajungând la 10,07 lei/m³. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 50,28 lei/m³ și respectiv 23,51 lei/m³.

La Cahul, locuitorii vor achita un tarif pentru apă de 21,02 lei/m³, cu 3,8% mai puțin față de tariful anterior, iar pentru canalizare, tariful va fi de 21,02 lei/m³, cu o reducere de 3,8%. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 22,45 lei/m³ și respectiv 15,30 lei/m³.

În contrast, ANRE a aprobat tarife mai mari la apă pentru locuitorii din Strășeni, de 20,73 lei/m³, comparativ cu 20,74 lei/m³ anterior, dar tarife mai mici pentru canalizare, de 12,93 lei/m³ față de 14,54 lei/m³.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău