Ungaria trebuie să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina, a spus luni premierul Viktor Orban, criticând aspru sancțiunile Uniunii Europene impuse asupra Rusiei, despre care spune că “s-au întors împotrivă acum”, determinând creșterea prețurilor. Orban are o istorie de controverse cu UE, pornită de la unele dintre politicile sale pe care Bruxelles le vede ca fiind anti-democratice. Nu este prima dată când Orban face apel la încetarea conflictului armat și spune că sancțiunile împotriva Rusiei lovesc puternic economia Europei.
Orban a fost reales în luna aprilie pentru al patrulea mandat și acum se luptă cu inflația, cu indexul de consum al populației și cu perspectiva unei recesiuni în anul viitor, potrivit Reuters. El a spus parlamentului că nu este nici o surpriză că în Europa cad guverne, referindu-se la alegerile recente din Italia, pe care le-a câștigat Giorgia Meloni, al cărei guvern va fi cel mai de dreapta de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. “Putem spune cu siguranță că în urma sancțiunilor asupra Rusiei europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a îngenuncheat,” a spus Orban. “Această armă s-a întors împotriva noastră, iar cu sancțiunile impuse Europa s-a împușcat singură în picior.”
“Așteptăm un răspuns. Întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles: până când vom continua să facem asta?” a spus el, adăugând că este timpul să se discute sancțiunile și cu Statele Unite.
Orban, al cărui guvern este în discuții cu Comisia Europeană pentru securizarea câtorva miliarde de euro din fonduri europene și care s-au blocat din cauza diverselor reguli de lege, a spus că guvernul său va lansa o “consultare națională” care va căuta să afle părerea cetățenilor țării cu privire la sancțiuni. Orban a mai folosit anterior această metodă pentru a crește suportul intern al partidului său Fidesz cu privire la subiecte precum drepturile homosexualilor sau migrarea.
Orban a mai spus luni, potrivit Reuters, că guvernul său și-a redefinit strategia energiei pe termen lung și că plănuiește să revizuiască sistemul energiei și să extindă durata de viață a fabricii de energie nucleară Paks, având în paralel în plan 32 de investiții mari, finanțate cu fonduri UE. “Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este perfect eligibilă, atunci vom obține aceste fonduri din alte surse financiare,” a spus Orban, adăugând că Ungaria a început discuțiile cu UE și cu “alți parteneri internaționali”, pe care însă nu i-a numit.